Jedanaesti FOS

      Нема коментара на Jedanaesti FOS

imageU valjevskom Kazneno popravnom zavodu održan je jedanaesti po redu Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva. Ovoga puta nagrade su otišle u čak 11 Ustanova.

Jedanaesti put za redom u KPZ Valjevo održan je Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva u kome jeučestvovalo preko 200 autora i to u kategoriji  proza 49 autora sa 58 radova, a u kategoriji  poezija 90 autora sa 158 radova.
O pristiglim radovima odlučivao je tročlani žiri u sastavu :predsednik pisac Vlada Arsić, članovi Marijana Goč  i Neda Damnjanović profesori književnosti iz Valjeva.
Obrazlažući nagradjene radove Arsić je posebno ukazao na jednu manjkavost u državnom sistemu koju po njegovom mišljenju treba izmeniti. „ Mi smo nekako otvorili zatvor , ali ga nikada ne zatvramo. Zašto to kažem? Kada neko lice jednom udje u sistem kao osudjhenik ta kvalifikacija ga prati celog života . Ovde imamo i izuzetno mlade ljude pred kojima je život i oni će , bar tako praksa pokazuje , pokušati nakon izlaska da se zaposle negde , ali na sve više mesta traži se potvrda da lice nije osudjivano. Dakle , mi time onemogućavamo onog koji je uvideo svoju grešku i koji želi da nastavi normalno da živi . Ako neko ko izadje odavde ne može da se zaposli i ne može potopm zbog toga ni da zasnuje porodicu onda je njegov dolazak u ovakve ustanove praktično potpisivanje odricanja od života što je velika nepravda prema tim ljudima. Oni moraju imati šansu“, rekao je Arsić navodeći da su radovi koje su sa zadovoljstvom čitali u velikoj meri ukazivali na brojne probleme , ali ne samo praktične prirode već i duševne patnje onih koji shvataju samu srž dela koje su počinili.
„ U Srbiji imamo na hiljade domaćinstava u selima koja su pusta , zašto ne razmislimo o tome da onima koji izlaze iz ovih zidina omogućimo život u njima i bavljenje poljoprivredom. Eto bar za to nije potvrebna potvrda da neko nije osudjivan“, rekao je Arsić ogradivši se da je to samo njegov skroman pokušaj doprinosa pobolčjšanju života osudjivanih lica.
U obrazloženju žirija se navodi i da je veliki broj radova zaslužio nagradu te i da je bilo teško odlučiti se pa su tako u obe kategorije za prva tri mesta nagradjivana po dva rada.
    Prvo mesto u kategoriji poezije  dele Siniša Stević iz somborskog zatvora za rad „ Šapat trešnjonom cvetu“ i Ninoslav Đelić iz ćuprijskog zatvora, koji je nagrađen za rad  „U pustinji među ljudima“ koji su pored knjige i diploma dobili iniovčanu nagradu od 7500 dinara. Druga nagrada je pripala Radoslavu Markoviću i Miloradu Deletiću, koji kaznu služe u novosadskom zatvoru.  Treću nagradu dele Šima Kalmar iz somborskog zatvora i Zoran Manojlović iz novosadskog zatvora.
Prvu nagradu u kategoriji proze podelili su Igor Djordjević za delo “Greh” iz niškog zatvora i Miroslav Mihailović iz leskovačkog OZ  za rad “Crna zvona”. Drugu nagradu za prozu osvojili su Vesna Jeremić iz požarevačkog zatvora „Zabela“  i Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Njima je pripala novčana nagrada od po 5.000 dinara, uz diplomu i knjigu. Treću nagradu dele Nenad Blagojević iz KPZ Požarevac i Siniša Stević iz somborskog zatvora. Oni su dobili novčanu nagradu od po 4.000 dinara.

Specijalne nagrade dobile su i  tri ustanove i to : OZ Novi Sad, KPZ Sombor i KPZ Ćuprija .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.