Nagrada za Mošu Odalovića

imageNagrada „Desanka Maksimović“ ove godine pripala je dečijem pesniku Moši Odaloviću. Nagrada se u čast slavne pesnikinje dodeljuje svake godine u njenom rodnom mestu Brankovini.

Dvadesettreću godinu za redom nagrada „Desanka Maksimović“ dodeljuje se na rodjendan čuvene pesnikinje Desanke Maksimović u njenoj Brankovini , a u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, Grada Valjeva, Valjevske gimnazije , Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ i Zadužbine Desanke Maksimović.U slavu pesnikinje svake godine nizom programa obeležavaju se Desankini dani.
Po mišljenju žirija ovogodišnji dobitnik je dečiji pesnik Moša Odalović koji je primajući nagradu evocirao uspomene na pensikinju prisetivši se da je kad god je bilo potrebno da ga ona predstavi kao mladog pesnika govorila da treba da recituje pesmu „Mama je glagol od glagola raditi“. “ Sva njena poetika , uspravan hod, životna načela sve se može sklopiti u dve reči jevandjeoska tajna. Svud su je gde je stizala dočekivali ozarenim licem kao malo koga u našoj književnosti uz osećaj da nam donosi blagosiljalice kao olakšice od svakodnevnih tegoba. kao pesnikinja za decu znala je da je zmajjovina pevanija naše osnovno i polazno uzletište za sve pesničke naraštaje koji dolaze“, rekao je nagradjeni Odalović o pesnikinji čija mu je nagrada uručena.

image Odalović je rekao da je upravo njenim pesništvom dat nemerljiv doprinos i dečijem pesništvu, ali i svakom drugom obliku književnosti . Pored nje stavljajući i Branka Ćopića , Odalović je evocirao i uspomene na slavnu pesnikinju. Odalović je položio venac na grob Desanke Maksimović i tom prilikom recitovao svoju staru pesmu “ Poštansko sanduče Desanke Maksimović“ .
Prvi dobitnik 1994, bio je akademik Ljubomir Simović dok je 2005. godine pesnik Novica Tadić odbio da primi Desankinu nagradu.
Kako se svake godine upravo u okviru Desankinih dana organizuje i srednjoškolski konkurs , za najbolju zbirku poezije proglašena je zbirka „Pariski sindrom“ Anastasije Bijelić. Na ovom konkursu učestvovalo je ove godine 35 autora.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.