Čaršijske priče nadjačale medije

imageZbog spajanja praznika i većeg broja gradjana na ulicama u delu oko Hrama i crkvi , veće frekvencije saobraćaja valjevska policija sprovodila je redovnu kontrolu bezbednosti predvidjenu za postupanje u ovakvim situacijama. Maštoviti Valjevci otišli su korak dalje u ispredanju narazličitijih priča od kojih nijedna nije tačna.

Valjevska policija najpre je izdala saopštenje o obustavi saobraćaja u ulicama u blizini verskih objekata i najavila kontrolu lica i vozila. U policiji kažu da je logično i službeno predvidjeno postupanje u takvim situacijama da policija sprovodi povišen stepen kontrole i mera bezbednosti.
“ Mi uvek radimo preventivno i zbog toga smo imali i punktove na ulazu u grad i kontrolisali vozila . Sada su spojena dva praznika i ovoga puta kao i u situacijama kada je utakmica u Hali ili kada se najavi neki skup u kome će učestvovati više gradjana mi imamo mere postupanja koje su uvek iste. Čuli smo razne priče , ali nijedna od njih ne stoji“, kažu u valjevskoj policiji.
Gradjani su sdruge strane krenuli sa maštovitim objašnjenjima pa se nekoliko neutemeljenih teza širilo gradom poput šumskog požara.
Neki su govorili da se radi o bombi , drugi da su ekstremisti, treći da se radi o teroristima i te priče zaposele su društvene mreže i telefonske razgovore. NIjedna od pomenutih verzija nije tačna , ponavljaju u policiji.
Telefoni u redakcijama valjevskih medija su se usijali, ali izgleda da gradjani same medijske objave nisu mnogo pratili.
Ceo slučaj pokazuje da iako smo napredovali na polju tehnologija i iako je policija na vreme izdala saopštenja gradjani imaju svoj način informisanja. A taj način često može da izazove paniku i uznemirenje.
Ovoga puta valjevska javnost praktično je opomenuta da ne veruje neproverenim izvorima, a svakako je stekla i saznanje više, o postupanjima službi reda u sličnim situacijama. Najvažnije od svega, da ponovimo još jednom, jeste da nijedna od kuloarskih priča nije tačna.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.