Radovi možda u ovoj godini

imageGradska Direkcija trenutno radi na parternom uredjenju dela iza restorana Hemingvej.Kada bi tačno država moga da nastavi sanaciju rečnog korita Kolubare nije poznato.

Iza restorana Hemingvej na prostoru gde su nekada posečeni knezovi Aleksa Nenandović i Ilija Birčanin uskoro će biti završen manji zid sa klupama za sedenje i pratećim elementima.Ranije su na ovom prostoru postavljeni kandilabri čime je prostor u potpunosti osvetljen. Sam zid deo je obaloutvrde korita Kolubare.
Radove na nastavku sanacije rečnog korita Kancelarija za obnovu najavila je još za decembar prošle godine , a potom i za prve prolećne dane u Valjevu. Ti radovi još očito nisu počeli , a sam direktor JP Srbija vode Goran Puzović bio je neprecizan u nedavnoj izjavi po pitanju ovih radova rekavši da će to biti ove godine.

image U prošloj godini zahvaljujući donaciji Vlade Japana  u iznosu od 106 miliona dinara sanirano je korito  u dužini od 1115 metara i već u julu deo korita na potezu od mosta na Jadru do parka Pećina dobio je potpuno drugačiji izgled. 
 Preostali radovi podrazumevaju regulaciju u dužini od 4,6 km i obuhvataju rekonstrukciju na potezu od belog mosta do „Austroterma“, ali i oko 300 metara u neregulisanom delu toka kod stadiona na Pećini čija će vrednost biti 2,8 miliona evra.
Radovi se već dugo najavljuju , ali početka realizacije nema. Korito Kolubare bilo je predmet i izborne kampanje ministarke Zorane Mihailović koja je prilikom obilaska čak tvrdila da je država finansirala radove , a ne Vlada Japana što su već boraveći u Valjevu potvrdila dva japanska ambasadora. Obojica su prilikom posete čak naglasila da nisu zaboravili donaciju Valjeva njihovoj zemlji te i da je ovo bio način da se odgovori na pruženu ruku prijateljstva. U Valjevu za ovu činjenicu znaju svi jer su brojni Valjevci upravo donirali sredstva na koncertu „Valjevo za Japan“, a nakon donacije Japana Valjevu u gradu su posgtojale brojne inicijative da se nešto u samom gradu nazove po darodavcima.
Korito Kolubare nije u nadležnosti grada već JP Srbijavode koje je svojevremeno i dalo zeleno svetlo za postavljanje cevi u samom koritu što je kasnije značajno doprinelo njegovom urušavanju u vreme poplave.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.