Bolje kriv nego 16 god na sudu

imagePred zgradom suda u Valjevu već danima je moguće videti čoveka sa transparentom koji kako kaže na ovaj način pokušava da izbori pravdu posle dugih 16 godina provedenih na sudu.

Penzioner Živko Matić (60) već duži vremenski period sa transparentom na grudima apeluje na pravosudne organe kako bi se njegov slučaj posle 16 godina traženja pravde rešio

Sve je po njegovim rečima počelo 19. januara 2000. godine, kada se u svojoj njivi u selu Ratkovac susreo sa sada pokojnim komšijom Gradimirom Markovićem, koji ga je optužio da je preorao i deo njegove njive, da bi posle kraće svađe potegao budak i njime Živka dva puta udario. Komšijska svađa završila je na sudu u Lajkovcu gde je Živko zatražio zaštitu..
„ Umesto da delo bude kvalifikovano kao pokušaj ubistva, Gradimir je osuđen samo za nanošenje lakih telesnih povreda na tri meseca zatvora, godinu dana uslovno. Njegov advokat je uspeo da ubedi sud da je bila tuča i da sam mu tad vređao mrtvu ćerku, iako je ona umrla šest meseci posle konflikta“, ispričao je Matić novinarima. Matić ne uspeva ni da naplati odštetu jer postupak traje.
“ Sudski izvršitelji su ne znam koliko puta dolazili, ali komšije nisu dozvoljavale da uđu kod njih. U međuvremenu, pre sedam godina, Gradimir je umro, a pre toga imovinu je prepisao na svog sina. Pošto me je moj advokat o tome kasno obavestio i na taj način sam izgubio mogućnost da dopunim svoju tužbu, odlučio sam da mu otkažem punomoćje, ne sluteći tako da ću upasti u još veći problem. Bio sam iznerviran i na ročištu pred sudom sam loše govorio o njemu, što je iskoristio zastupnik pokojnog Gradimira i smatrajući da vređam njega, tužio me. Taj spor je za razliku od mog rešen mnogo brže i osuđen sam da tom advokatu platim 200.000 dinara zbog uvrede, dok odštetu za to što sam jedva spasao glavu od njegovog pokojnog klijenta ne mogu godinama da naplatim „,ogorčen je Živko.
Matić tvrdi da sve njegove žalbe bivaju samo preusmeravane na različite adrse sudova od Osnovnog suda u Lajkovcu, preko Višeg u Valjevu, do Apelacionog i Ustavnog suda u Beogradu.
Živko Matić okončanje dugog spora traži sa gtransparentom ispred zgrade suda , a novinarima tvrdi da je znao na šta će sve njegova tužba i spor jednom izaći pristao bi da on bude kriv u prvom postupku umesto da na sudu zatraži pravdu

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.