Park na Pećini u novom ruhu

imageZavršena je poslednja faza izgradnje parka na Pećini . Novi park ima nove sadržaje , ali i nove sadnice stabala . „ Nedostaje podloga na terenu za odbojku , a staze će biti rekonstruisane sa ivičnjacima, ali park je na usluzi gradjanima već sada“, rekao je Dragan Jeremić direktor Gradske direkcije.

Park na Pećini nakon tri godine faznog izvodjenja radova u potpunosti je na usluzi gradjanima . „ U ovoj poslednjoj fazi uradili smo trim stazu i trg sa platoom za šah i ples i ostaje nam još da sutra počnemo montažu veštačke stene jer ona stiže i pakuje se iz elemenata. Time će ovaj donji deo parka biti potpuno gotov. Propao nam je na žalost tender za tartan podlogu na terenu za odbojku pa smo morali da ga ponovimo , ali očekujemo da će i ta procedura biti brzo završena“, kaže Jeremić.

image Park je uradjen u nekoliko delova od kojih je prvi namenjen sportu i rekreaciji , drugi deo za ekstremne sportove i treći deo u kome je dečije igralište. „ S obzirom da smo sanirali klizište ostaje nam sada da uradimo sve pešačke staze sa ivičnjacima . To klizište nam je bilo preduslov , ali i to smo završili. Tartan podloga za košakaški teren ostaje za narednu godinu . Vrednost ovih radova je 9,7 miliona dinara“, kaže Jeremić.
Grad Valjevo je u protekle tri godine rekonstruisao park na Pećini koji je ranije bio prilično zapušten i do sada je u brojne radove uloženo 30 miliona dinara. U ranijim godinama bilo je nekoliko inicijativa i pokušaja da se park urtedi , ali su tek radovi u poslednje tri godine počeli da daju vidljive rezultate.

image Kako uvek postoji strah od uništavanja , a na meti huligana već se našao i javni WC Jeremić kaže da će on biti ponovo uredjen. „ Uradili smo predmer predračun i vrlo brzo ćemo ga staviti u funkciju. Vidite i sami šta su uradili. Jedini način koji smo našli je da ovaj park ima stalnog čuvara, nema drugog rešenja“, rekao je Jeremić.

image

Marija Mitrović arhitekta u Direkciji novinarima je rekla da svaka promena javnog prostora izaziva i reakcije „ Gradjani nekad emotivno reaguju , ali u oom slučaju gradjani mogu biti spokojni jer mi nismo ovde dodavali betona već smo radili po postojećim delovima . Ovaj plato je postojao , ali je bio urušen . Jedino što smo produžili to je trim staza za nekih 200 metara. I staze koje su u planu da se rade radiće se po postojećim trasama“, rekla je Mitrovićeva .

U parku Pećina poslednjih godina zasadjene su brojne sadnice novih stabala nakon što su pojedine zbog obolevanja od potkornjaka morale biti posečene.

image

„ Ovaj park je mogao biti završen i ranije jer smo tražili sredstva i konkurisali sa projektom parka u ministarstvu sporta zbog brojnih sportskih sadržaja i nismo uspeli ni dinara da dobijemo. Ovde ima nekoliko sportskih terena , staza , ali na žalost nisu nam dali sredstva. Za potpuni završetak parka potrebno je još oko 7 miliona dinara“, dodao je Jeremić.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.