Otvoren 13. SPREG

      Нема коментара на Otvoren 13. SPREG

imageOtvoren je 13.Sajam privrede zapadne Srbije SPREG 2016. godine. Ove godine na Sajmu je prisutno 280 izlagača iz 75 gradova Srbije I Republike Srpske. Sajam svečano otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogićević Bošković.

Na ovogodišnjem sajmu koji je kako su saopštili organizatori za 25% veći nego prethodnih godina svoje proizvode I delatnosti predstavlja 208 izlagača iz 75 gradova. Značajno mesto na ovom sSajmu zauzima DTL(Domači trgovački lanac) koji populariše domaću proizvodnju I domaće proizvodjače. Na otvaranju Sajma direktor DTL-a Obrad Popović je rekao da se kupovinom domaćih proizvoda štiti domaća privreda I proizvodnja. “ Tradicionalno smo suorganizatori Sajma I obe godine proslavljamo jubilej postojanja I postali smo značajan činilac na domaćoj trgovačkoj sceni.U svom sastavu imamo 14 firmi odnosno 155 prodajnih objekata. Naš cilj je zaštita domaćih proizvoda I domaće proizvodnje jer svaki uloženi dinar u domaće proizvode višestruko se vraća. Njime pomažemo I penzije I prosvetu I zdravstvo jer mi poreze plaćamo ovde I dodatno deo novca ulažemo u proširenje I povećanje broja domaćih proizvodjača”, rekao je Popović. DTL inače na ovogodišnjem sajmu zauzima u potpunosti prostor jedne od dve izlagačke hale.
Ovogodišnjem sajmu prisutvuju I Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, Mićo Mićić, gradonačelnik grada Bijeljine, Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Značajno mesto na Sajmu zauzimaju I brojni izlagači iz Republike Srpske , a njihovi predstavnici su na samom otvraranju istakli da je Drina reka koja povezuje I narode I njihovu privredu.

image Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić koji je rekao da je evidentno da jedna mala lokalna privredna manifestacija prerasta u manifestaciju od državnog značaja. “Uz svo uvažavanje tržišni zakona , smatram da posebno mesto u državnom razvoju mora zauzimati domaća privreda . To nije lokal patriotizam samo, to treba da je potreba države da sistematski, dugoročno I planski podržava razvoj domaće privrede . Država mora da sačuva, zaštiti I odbrani svoju autentičnu privredu I poljoprivredu”, rekao je Terzić.
SPREG je danas svečano otvorila ministarka poljoprivrede I zštite životne sredine Snežana Bogićević Bošković koja je okupljenima rekla da je uvek zadovoljstvo prisustvovati manifestacijama koje promovišu domaću privredu I domaće proizvode. “ Ovaj Sajam je pokazao sposobnost da na jednom mestu okupi privrednike, mala I srednja preduzeća, a Sajam je uvek prilika za promociju. Ovaj region je prepoznat kao veliki resurs za razvoj poljoprivrede . Zapadna Srbija nas je vratila u svet proizvodjača maline , zahvaljujući tom voću I proizvodnji u ovom kraju ponovo smo prepoznati kao značajan činilac na svetskom tržištu I postali smo lideri u proizvodnji maline. Namera je I želja da naši proizvodi budu ozbiljna sirovinska baza za dalju preradu. Valjevo je jedan centar sa ozbiljnim potencijalom poljoprivredne proizvodnje”, rekla je ministarka Bogićević Bošković.
Na Sajmu je I ove godine moguće pronaći najrazličitiju lepezu proizvoda u dve proizvodne hale dok se na prostoru ispred Omni centra u kome se sajam održava tradicionalno nalaze prodavci cveća, sadnica, grnčarije I drugih sličnih proizvoda. Sajam traje tri dana, a ulaz je besplatan.

image S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.