Odbačena lista GG „Pokret za Valjevo GO DSS“

imageGradska izborna komisija je odbila listu Grupe gradjana „Pokret za Valjevo GODSS“ uz objašnjenje da naziv liste asocira na nešto drugo. Aleksandar Vujić iz Pokreta za Valjevo tvrdi da nigde u zakonu ne stoji da lista mora ili ne mora da asocira nekog iz komisije na nešto.

Grupa Gradjana „Pokret za Valjevo GO DSS“ pokušala je da u Izbornoj komisiji preda listu za predstojeće lokalne izbore, ali je Komisija njihovu listu odbacila. „ Pa iz svega rečeno , najblaže objašnjeno bilo bi da se njima ne svidja kako se naša lista zove jer kako su nam objasnili njih taj naziv asocira na nešto. Mi smo proverili i u zakonu se nigde ne pominje asocijacija članova komisije na ovo ili ono. Zakon kaže da ne mogu biti predate dve liste Grupe gradjana sa istim nazivom i da ne mogu u nazivu da se nadju udruženja i partije, ali kako će se zvati neka Grupa gradjana to niko ne može da odredi“, kaže Vujić za Vamediu.
Aleksandar Janković član Izborne komisije kaže da je ovoj Grupi gradjana sve lepo objašnjeno. „ Mi smo im objasnili zašto to nije moguće i objasnili smo im šta moraju da urade ukoliko žele da im lista bude prihvaćena , a da to bude po zakonu“, kaže Janković.
Pretpostavka je koju potvrdjuje i Vujić iz Pokreta da je problem nastao kod reči „GO DSS“.
„Tu je sve jasno i mi smo se pozvali na zakon i objasnili , ali oni nisu uvažili naše objašnjenje jer ih to asocira na partiju , ali mi smo registrovali Grupu gradjana koja se samo tako zove . U svakom slučaju mi sada moramo da postupimo kako su naložili jer se oni pitaju pa ćemo promeniti naziv našoj Grupi gradjana“, objašnjava Vujić.

Pokret za Valjevo i Gradski odbor DSS-a registrovali su Grupu gradjana upravo zbog izbornog zakona koji navodi da se na listi u nazivu ne mogu zajedno pojavjivati Udruženja što je Pokret za Valjevo i partije što je DSS.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.