Obeležene pešačke staze na Divčibarama

imagePočetak radova predvidjenih za ovu godinu na Divčibarama počeo je postavljanjem tabli kojima su obeležene pešačke staze . Predstoji nastavak izgradnje glavne ulice i rasveta, a nakon pešakih slede i biciklističke staze.

Na predlog Udruženja Divčibare gradska Direkcija postavila je table obaveštenja i putokaze kojima su obeležene pešačke staze . „ Ovo je tek početak i simbolično smo radili table . Gradjani iz Udruženja su nam pomogli u smislu odredjenja gde šta treba postaviti . Ove staze sada treba ucrtati u turističke karte . Za nekih petnaestak dana ovde ćemo imati i meteorološku stanicu  sobzirom da je papirološki posao odradjen i sve je plaćeno . Sada će konačno u dnevniku biti pobjavljivano , posebno je to značajno zimi i temperatura i visina snežnog pokrivača uporedo sa Zlatiborom i Kopaonikom“ ,kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić.
On kaže da po informacijama koje ima velika ski staza će biti u funkciji za sledeću zimsku sezonu . U saradnji sa Putevima Srbije biće završena rasveta . „ Ti radovi na rasveti trebalo bi da poičnu već u maju i potom nam ostaje da uradimo još dve ulice i to jednu prema ski stazi i jednu prema Ljutom kršu. Mi smo već razgovarali sa nekim investitorima koji bi došli ovde i počeli jednu novu vrstu turizma jer ovo što sad imamo ovde ne može se smatrati nikakvom vrstom turizma.Potrebno je mnogo veće ulaganje u Divčibare , naveo sam dve ulice za ovu godinu , ali potrebno je mnogo više ulica“, kaže Jeremić.

image Po njegovim rečima ministrstvu turizma predat je projekat mini hale , ali ministarstvo nije odgovorilo na taj zahtev. „ Sa izdavanjem ski staze i veštačkim osnežavanjem , sportskom halom Divčibare bi već dobile na značaju i tada bismo privukli i investitore . Mi smo zakazali i kod proglašenja Divčibara turističkim mestom. Postojala je Studija koja nije doživela svoj epilog , to prvo treba uraditi jer Divčibare su vauzdušna banja . Suština je da neko mora brinuti o Divčibarama i u planu je jedna Gradska kuća ovde kao mali administrativni centar koji je potreban. Pokazalo se da Turistiočka organizacija ne može da se bavi Divčibarama i moramo pronaći ko može“,kaže Jeremić.
Problem na koji je Jeremić ukazao je da se preko 90% ulica na Divčibarama nalazi u privatnom vlasništvu što bilo kakve radove čini nemogućim . „ Mi ćemo kao grad podneti zahtev državi da donese jedan zakonski akti kako bi to rešili jer svi oni koji su prodali placeve prodali su i naplatili put, a sada ponovo hoće da naplate od grada. pa ko to da izdrži da plati? To mora drugačije zakonski da se uredi“, kaže Jeremić.
„ Uspeli smo da revitalizujemo staze koje čine prsten oko Divčibara i četiri staze koje idu iz centra ka tim vrhovima i ukupno su postavljena 34 znaka , a ubacili smo i stazu ka vodopadu i označili je . Ovo je prvi segment sataz pošto je planirano da se urade i biciklističke staze , ali i staze prema Lastri i Ravnoj Gori . Želiomo da turistima omogućimo bar neke aktivnosti jer ovo nije nikakvo ulaganje za ono što ovim stazama možemo da dobijemo“, kaže Andrija Marjanović u ime Udruženja Divčibare koje je iniciralo i radilo na obeležavanjuu staza.

image On dodaje da ljudi na Divčibarama nemaju nikakve aktivnosti i da se najčešće žale da im je posle tri dana dosadno pa biciklističke i pešačke staze pomažu u aktiviranju jer kako kaže nisu svi koji dolaze na Divčibare raspoloženi da sami istražuju i otkrivaju , a trenutno ne postoji niko ko bi mogao da se posebno posveti tome da ih u tom pravcu informiše .

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.