Vučić (ne)dolazi u Valjevo

imagePo najnovijim informacijama premijer Aleksndar Vučić ove nedelje neće posetiti Valjevo. Iako ni ova kao ni informacija o njegovom dolasku još uvek nije potvrdjena, sama priča o dolasku ili izostanku dolaska pobudjuje brojne spekulacije.

U valjevskoj javnosti najpre se pojavila priča o tome da bi premijer Aleksandar Vučić u Valjevo mogao doći u februaru , na otvaranje „Alatnice“ u HK Krušik. Tog ponedeljka kako Vamedia nezvanično saznaje u ovoj fabrici sve je bilo pripremljeno za njegov dolazak , ali on nije došao. Sam premijer na sednici Skupštine Srbije najavio je svoj dolazak u Valjevo za april tačnije za otvaranje „Kapislane“ u Krušiku, a potom se poslednjih dana u valjevskoj javnosti ponovo pojavila informacija o dolasku i to baš za Dan grada , ali ne tim povodom već povodom radova u Krušiku, radova u Medicinskoj školi i za otvaranje ambulante u Divcima.
Od juče nova informacija je da premijer ipak ne dolazi te da je svoju posetu Valjevu pomerio za neki drugi datum. Dodatni ton ovoj poseti upravo daju mediji najavljujući pa otkazujući njegove posete.
Dok se polemiše o tome da li premijer dolazi u Valjevo ili ne, potpuno se zaboravlja jedna druga činjenica da poseta premijera nije početak i kraj svega već bi trebalo da je sasvim normalna i prirodna stvar te i da je premijerova obaveza da poseti Valjevo i razgovara sa predstavnicima vlasti , ali i gradjanima koji su takodje deo države Srbije. Zašto onda tolika buka?
Osnovna je pretpostavka da premijer svake države treba da bude informisan o tome kako njegovi gradjani žive, o njihovim potrebama pa i zahtevima. Premijer Vučić u svojim nastupima upravo se pojavljuje kao neko ko najčešće govori o tim potrebama gradjana i ukazuje da ima puno razumevanje za njih. Pretpostavka dakle da Vučić ne zna kako žive ljudi u Valjevu je malo moguća ili gotovo nemoguća. Pomisao da bi jedino dolaskom u Valjevo mogao to i saznati takodje ne stoji jer državničke posete imaju svoje protokole. Da će bilo koji premijer u svetu odvojiti 24 sata da pretrese sve aspekte života u jednom gradu premisa je koja nikada nije potvrdjena . Dakle poseta premijera mogla bi da bude u neku ruku poruka da se Valjevo vidi iz Beograda. U protekle četiri godine premijer nije posetio Valjevo , čak ni za vreme poplave 2014. godine pa je Valjevo nekako preživelo.Dakle nije uslov za sve u Valjevu poseta premijera.Njegova poseta trebalo bi da bude redovna i normalna stvar .
Oni koji smatraju da bi petnaest minuta nakon njegove posete u Valjevu procvetalo hiljadu cvetova očito da imaju pogrešnu percepciju funkcinisanja jedne države jer nijedan premijer pa ni srpski ne ide u posete noseći sa sobom u kesi milione evra kao poklon.
Kako smo došli onda u ovu situaciju?
Premijer Vučić nije dakle posetio Valjevo, a bio je u mnogim mestima Srbije, već ta situacija kod gradjana pobudjuje sumnju i motiviše različite spekulacije.Potom držanje u neizvesnosti i izostanak prave informacije o dolasku takodje stvara dodatne tenzije za kojima na kraju i nema potrebe.
Valjevo je otvoren grad za svakog ko u njega dolazi. Za dolazak u Valjevo nikome nije potrebna nikakva posebna niti dozvola niti namera. Valjevci su potvrdjeno dobri domaćini svakom ko dodje , zašto ne bi bili i premijeru dok obavlja svoje državničke obaveze?Svako ko u Valjevo dodje je dobrodošao. Ako je verovati Matiji Bećkoviću u Valjevo se može doći i u bilo koje vreme, tako da premijer u Valjevo može doći kad hoće , ali i ne mora ako neće. Ako premijer kao predstavnik i gradjana Valjeva ne vidi potrebu da se upozna sa Valjevcima nije Valjevo na gubitku, već premijer.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.