Vernici opsedaju hol, Bradić govornicu

imageVernici koji protestuju zbog, kako tvrde, potapanja manastrira Valjevska Gračanica, ušli su u zgradu gradske Skupštine noseći krstove i zastave i pevajući psaltire za spas ovog hrama, ali je skupštinsko obezbeđenje i policija sprečilo da uđu u salu gde se održava zasedanje gradskog parlamenta.

Po poslednjim informacijama sa terena, kao i fotografjama koje vernici predvođeni raščinjenim monahom Draganom Davidovićem dele na društvenim mrežama, voda je prodrla u manastirski kompleks u selu Tubravić, kao I u samu crkvu Svetog Arhangela Mihaila, ali nadležni objašnjavaju da to nema nikakve veze sa punjenjem akumulacije brane “Rovni” već sa porastom nivoa reke Sušice.
Na sajtu “Istinoljublje” I FB profilu Valjevska Gračanica, šta više, pojavljuju se I komentari u kojima pojedini vernici pozivaju ostale da “uzmu motke u ruke, kamenje, šta ko stigne”, uz mnogobrojne optužbe da je u toku “satanističko-masonsko” potapanje manastira iz 15. veka. Oni su pre upada u Skupštinu protestovali ispred zgrade tražeći da se zaustavi punjenje “Rovni” kako bi se svetinja spasila od potapanja, ali odlukom odbornika njihovom predstavniku nije dozvoljeno da se obrati na sednici.
Direktor JP “Kolubara” Miodrag Marković u međuvremenu objašnjava da to što je voda došla I prodral u manastirski kompleks, nije posledica probnog punjenja brane. “Reč je o tome da je nadošla reka Sušica, čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Apsolutno našim projektom nije predviđeno da se akumulacije u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks Gračanice I sve se apsolutno radi pod nadzorom nadležne državne komisije Ministarstva energetike”, kaže Marković.

image Za skupštinskom govornicom Ljubomir Bradić tražio je da Skupština donese odluku o zaustavljanju punjenja brane što skupština nije prihvatila. Reagujući na činjenicu da mu nije dostavljen projektor na kome može da pokaže slike brane odbornici Pobede su blokirali rad sednice izašavši ispred govornice. Zbog ovakvog ponašanja odredjena je još jedna pauza nakon koje je u sali izbrojano samo 27 odbornika. Počev od 33, koliko je bilo na početku zasedanja, preko 30 nakon prve pauze broj odbornika je sveden na kritičan po pitanju većine .

S.V

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.