Skupština u starom maniru

imageSednica Skupštine prekinuta je pauzom od petnaest5 minuta nakon što su se za govornicom nizali odbornici DSa i Pobede tražeći da se na dnevni red stavi glassanje vezano za dodelu priznanja počasni gradjanin dr Bošku Djukanoviću. Pojedini odbornici na ovoj sednici, dok izborni sat već kuca pokazali da su ostali dosledni neslaganju , nefunkcionalnosti, opstrukciji te i da ne mare mno9go za teme od važnosti za gradjane već isključivo za lične stavove.

Sednica Skupštine ovog jutra uz prisustvo odbornika, ali ne i predsednika Mihaila Jokića.
U Skupštini formirane dve nove odborničke grupe i to grupa PObeda u kojoj je pored dosadašnjih članova Ljubomira Bradića i Srdjana Mirčetića sada i Aleksandra Milutinović
Potpuno novu odborničku grupu shodno potpisanim novim koalicionim sporazumima oformili su PUPS i SDPS i to Olga Jukić, Živadin Ninković i Trajko Krstić. Ista lica bila su deo vladajuće koalicije stim da je PUPS ranije bio predizborni koaiicioni partner SPS-a , a sada su obe stranke i SDPS i PUPS u koaliciji za naredne izbore sa SNS-om.
Da odbornicima više nije do sednica i Supštine bilo je vidljivo po tome što je zamenik predsednika Zoran Živković u dva navrata čitao predlog za dopunu dnevnog reda po predlogu tačaka koje Veće razmatralo prošle nedelje. Da su svima u glavi samo izbori videlo se po nameri pojjedinih odbornika da se jave po poslovniku još u toku samog glasanja pa je bivalo nejasno da li su se javili za reč ili glasaju.
Željko Djukić odbornik DS-a tvrdio je za govornicom da iz razloga što je predsednica skupštine Srbije Maja Gojković raspustila lokane samouprave Skupština nema pravo odlučivanja po tački dva, rebalnas budžeta.Demokrate su pored predloga zaključka o doddeli nagrade dr Bošku Djukkanoviću dali i predlog zaključka da se ukoliko u porodici oba roditelja nisu zaposlena jedan roditelj finansira mesečnim iznosom od 18 000 dinara.Odbornik DS-a Slobodan Pavlović podsetio je na poslovnik koji kaže da se ne radi više o izmeni dnevnog reda već o potpuno novom dnevnom redu. “ Prošla sednica je imala 48 tačaka ,a sada vi ovde predlažete novih 16.To nije mala izmena već novi dnevni red“, rekao je Pavlović.
Na dodeli zvanja počasni gradjanin i nagradama grada insistirao je Ljubomir Bradić, tražeći da se ove dve tačke stave u dnevni red . “ Djukanović je to zaslužio , a vi bežite od toga“, rekao je Bradić. Da je sve ostalo u istom maniru svedoče rečenice “ Jel vi to hoćete da prekinem Skupštinu?, vikao je Bradić tražeći kino projektor kako bi obrazložio neki svoj predlog zaključka. Objašnjenje o tome šta se desilo u petak , a šta se dešava danas zatražila je Milka Erić Vasiljević.
Pobeda je imala i stav da je važnije od rebalansa buđžeta i rada ustanova , ali i ulaganja u poljoprivredu nagrada počasni gradjanin.
Sekretar Aleksandar Janković skrenuo je pažnju odbornicima da ne mogu kroz povredu poslovnika davati predloge zaključka jer se odbornici mahom pozivaju na član 70 koji se odnosi na povredu poslovnika ne navodeći o kojoj se povredi radi. Tirada odbornika Bradića se nastavljala iz javljanja u javljanje po povredi poslovnika.
Gradonačelnik Stanko terzić za govornicom je rekao da nije očekivao da će se ponoviti situacija od pre četiri godine sa nedodeljivanjem nagrada. “ Na žalost dozvoljavamo da partije budu važnije od životnih vrednosti. Ja sam očekivao da će te dve tačke biti na dnevnom redu i zato vam garantujem da će biti održana još jedna sednica do 18 marta kako bismo i Dan grada dočekali uz nagrade o kojima se govori.Što se tiče hitnosti reebalansa o tome ne treba posebno govoriti koliko je važno“, rekao je Terzić.
Zanimljivo je da je gradonačelnik zatražio poštovanje komisije , a da pritom nije pomenuo dve ključne stvari vezane za komisiju , a to je da je komisija dala nagrade svojim udruženjima pa i sami članovi komisije sami sebi.
Priča o Bošku Djukanoviću i hvalospevi nizali su se sa skupštinske govornice. Bilo je posve jasno da sednica skupštine neće moći da ide normalnim tokom pa je predsedavajući proglasio pauzu od 15 minuta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.