Obeležavanje 20. marta Dana grada

imagePovodom obeležavanja 20. marta- Dana grada Valjeva, u petak, 18. marta u Galeriji Narodnog muzeja, u 18.00 časova, biće održan istorijski čas o značaju ovog datuma. O 20. martu će govoriti istoričar i direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev.

U nedelju 20. marta, na Dana grada, u 10.00 časova predstavnici grada Valjeva će položiti cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću (na trgu između sudova), koji je predvodio oslobodilačku vojsku.
U ponedeljak, 21. marta, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva u 11.00 časova, biće održan prijem za 18 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u Valjevu, koji su u školskoj 2014/2015. godini proglašeni za đake generacije. Učenici iz 12 osnovnih škola dobiće diplomu i 30.000 dinara, a učenici srednjih škola, pored diplome će biti nagrađeni sa 40.000 dinara. Prijemu će prisustvovati direktori škola i roditelji učenika.
O DANU GRADA- 20. MARTU
U zoru 20. marta 1804. godine srpske ustaničke jedinice Valjevske nahije, posle višednevne opsade, ušle su u Valjevo koje su Turci prethodne noći napustili. Posle nekoliko vekova pod turskom vlašću, tog dana započet je novi proces u istoriji Valjeva – razvoj srpske, hrišćanske, evropske varoši.
Odlukom Skupštine opštine Valjevo 2003. godine ustanovljen je 20. mart za Praznik grada Valjeva, a prvi put proslavljen 2004. godine, u okviru obeležavanja 200 godina od Prvog srpskog ustanka. Izabran je kao datum koji obeležava događaj iz najznačajnijeg perioda u istoriji nove srpske države i našeg kraja. Kao takav, ovaj datum nas podseća na prvo poznato oslobođenje Valjeva i simbolizuje sva naredna oslobađanja u njegovoj istoriji. Dvadeseti mart jeste Dan slobode, ali pre svega simbolizuje početak kontinuiranog razvoja Valjeva, njegovu postepenu modernizaciju i uključenje u savremene društvene tokove evropske civilizacije.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.