Gradjani Valjeva misle isto što i Srbija

imageNedavno uradjeno istraživanje u Valjevu praktično je pokazalo da Valjevce muče isti problemi kao i ostale gradjane Srbije. Na prvom mestu liste problema je zapošljavanje, potom niske zarade, siromaštvo , ali i korupcija i stranačko zapošljavanje.

Rezultati istraživanja Cesida u Valjevu nisu otkrili ništa što već nije poznato u Valjevu. Ipak kada se mišljenje izrazi u procentima moguće je doći do toga koji su to problemi koji najviše muče Valjevce.Medju tri problema koja Valjevo najviše brinu navedeni su nezaposlenost (27%), niska primanja (15%) i siromaštvo (14%). Istraživanja generalno pokazuju da su nezaposlenost i loš životni standard najveći problemi u Srbiji, sa čime se slažu i građani Valjeva.
Dragan Jeremić predsednik OO SPS-a s obzirom na činjenicu četiri godine proveden u vlasti kaže da je jasno da su odgovori Valjevaca odraz opšteg stanja u državi.“ Veliki broj nezaposlnih odraz je katastrofalnih privatizacija posle 2000. godine. Ono što je zabrinjavajuće jeste da posle 15 godina država nije uspela da stare fabrike zameni novim odnosno da sprovede proces reindustrijalizacije . veliki sistemi su pali, palo je i tržište. Mislim da ni način na koji država pokušava da to promeni nissu dobri jer očito i ne daju efekta. Možemo da se osvrnemo na Dinkićev model 10 000 evra po zaposlenom koji se pokazao kao loš , ali i na dobar primer Češke koja je primenila dobar model opremljenih industrijskih zona , parrkova umesto novca“, akže Jeremić.

Interesantno je da problem korupcije Valjevci navode gotovo sa istom učestalošću kao i problem siromaštva i niskih primanja – 13% građana navodi korupciju kao jedan od tri problema koji najviše brinu građane Srbije. Za svakog desetog ispitanika problem je i nedostatak mogućnosti za mlade, a 7% građana je navelo i zapostavljanje poljoprivrede kao jedan od problema.
„Korupcija je ozbiljan problem koji se rešava na potpuno pogrešne načine , na načine koje vidimo ili na papirima stižđu iz EU. Niko pritom ne razmišlja o tome da li su ti zakoni primenljivi u Srbiji. Ova zemlja ima svoje specifičnosti . Sve je problematično počev od tendera kojima se gubi kvalitet pa do imenovanja ljudi sa lažnim ili kupljenim diplomama. Obrazovni sistem u Srrbiji sa te strane podržava korupiju“, navodi Jeremić.

image Zaključak istraživanja je da Valjevci svoj grad ne doživljavaju bitno drugačijim u odnosu na ostatak Srbije, te da dele iste probleme kao i ostali građani Srbije. Interesantno je da gradjani Valjeva kao i bilo kog drugog grada korupciju doživljavaju kao problem uz obavezno stranačko zapošljavanje .
„Tu je situacija još jasnija . Mnogo se priča malo se radi. Ne može nijedna partija da zaposli sve nezaposlene .I tu svaka partija gubi koliko misli da dobija . Treba zaštititi struku , treba vr4ednovati prave ljudee i njihovo znanje . Ako neko sa kredibilitetom znanja ima stranačku člansku kartu ne vidim zašto je to problem . problem je ako nema nikakvu drugu kvalifikaciju sem te karte . Svi su tu na gubitku“, tvrdi Jeremić komentarišući rezultate istraživanja.
U istraživanju se ne navodi aksplicitno na koje se oblike korupcije misli , ali je očito i bez navodjenja takvih podataka da država generalno nije uspela da napravi pomak na ovom polju. Transparentno osnivanje Agencija za borbu protiv korupcije i brojnih timova koji se ovom tematikom bave ostali su na kraju samo zadovoljenje potreba bar u papirološkom smislu prema EU. Popularna čast i dalje je sveprisutna , sto grama kafe za ljubaznog službenika podrazumevajući je deo dokumentacije, ukoliko u familiji ili okruženju imate osobu koja nešto može da „završi“ ona se koristi obilato.
Stranačko zapošljavanje u Srbiji je prisutno od kada postoji višestranački sistem , a mnogi stariji sugradjani svedoče da je i u vreme komunizma prednost imao onaj sa crvenom knjižicom. Dakle stranačko zapošljavanje datira iz ranih vremena , ali pokušaj obračuna sa ovom pojavom je sporadičan, nema efekta i svaka partija dok je u opozicijii koristi ga za podilaženje biračima osudjujući takvo postupanje. Ipak onog trenutka kada se domogne vlasti ista partija greši u koracima kao što su to činili i oni pre njih .
U Gradskoj upravi nije neobično da rade cele porodice , nije neobično da cele porodice budu udomljene u javni sektor jer jedni druge zapošljavaju i bez partija . U Valjevu je postalo opšte poznato da ukoliko se samo jedan član porodice „udomi“ u javnom sektoru to otvara vrata i drugim članovima porodice. Nijedna partija nije toliko moćna da stane na put nepotizmu u meri u kojoj je izražen . „ Odlučno se tome protivim. Znam da to postoji i kod nas u Upravi i javnim preduzećima , ali to vidim kao nesposobnost direktora ili odgovornog lica da se sa tim problemom nosi odnosno nema hrabrosti da svom zaposlenom kaže da mu neće primiti sina ili ćerku . Direktori tu često misle da time motivišu zaposlenog , ali je upravo suprotno. Ja bih to zakonom zabranio , to nasledjivanje radnih mesta , majke i ćerke na istoj stolici sede . to je neprihvatljivo. A sdruge srrane imamo situaciju da je odgovorno lice ili direktor u rangu sa platom svog zaposlenog. Zarade su devalvirane i samim tim postavlja se pitanje zašto bi neko menjao sistem koji postoji godinama i snosio odgovornost tih promena za tako mali novac“, kaže Jeremić.

Od ostalih problema koje su gradjani naveli izdvajaju se još i komunalni problemi, ali je njihov procenat izraženosti dalekko niži od unapred pomenutih.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.