Dve strane jednog dokumenta

imageMihailo Jokić kandidat za poslanika SNS-a danas na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je gradonačelnik Stanko Terzić oformio radnu grupu za osnivanje Regionalnog JP Kolubara koje će se baviti vodosnabdevanjem, a po dogovoru iz 2010. godine. Jokić tvrdi da je dogovor poguban po grad Valjevo. Član radne grupe Miodrag Marković tvrdi da su iznete tvrdnje pogrešne.

Mihailo Jokić tvrdi da je po dogovoru grada Valjeva Opština Ub, Lajkovac, Mionica i Lazarevac dato  obećanje , a na osnovu Akcionog plana iz 2010. godine   Unapredjenje finansijskih i operativnih pokazatelja Kolubara koje predvidja osnivanje novog Regionalnog preduzeća Kolubara koje bi gazdovalo vodosnabdevanjem. „ Glavni i odgovorni urednik gospodin Milan Milutinović i ovaj je program sproveden u februaru 2013 godine , a dodatno završen u avgustu 2014. godine Predvidjeno je da se formira Regionalno preduzeće za vodosnabedvanje svih optšina i to nije problem. Ali je problem što bi to preduzeće imalo u vlasništvu fabriku vode na Pećini i tu je interes Valjeva narušen jer je Valjevo u nju uložilo 26 miliona dinara. I  to nije sve . Tu je izvorište Paklje , izvorište Gradac , cevovod od brane do Pakalja . Sve bi to bila imovina tog javnog preduzeća koje bi zamislite prodavalo vodu javnom preduzeću „Vodovod Valjevo“Meni ovo sve zvuči nemoguće.Ja ne znam kako su se oni to tada dogovorili i sad u ovom izbornom vremenu sve Opštine ćute . Osim Grada Valjeva koje je oformilo radnu grupu , a na predlog gradonačelnika“, rekao je Jokić.
On tvrdi da predlog nije održiv i da se graniči sa zdravim razumom . „ Da ne verujete da neko može to da zamisli. To radno telo je održalo sastanak. Predsednik je Žarko Kovač, slede Mija Marković, Dragan Živanović, Milan Milutinović logično , Dragan Grujičić, Mira Božić i bio je pozvan i Mića Ilić , ali nije bio na sastanku. Ne verujem da je Vodovod pristao na ovo . Da mi damo ono što imamo da se formira neko novo preduzeće da se tu smesti deset ljudi koji su i dosada primali plate preko 100 000 i da oni našem Vodovodu prodaju i naplaćuju vodu. To nije normalno“, rekao je Jokić.

Direktor JP Kolubara i član pomenute radne grupe Miodrag Marković kaže da je grad svojevremeno imao obavezu da oformi radnu grupu jer je grad korisnik sredstava EU i EU je to tražila od grada. „ Te 2013. godine radna grupa je razmatrala pripremu u pružanju usluga vodosnabdevanja , a kada kada sistem bude bio spreman da i preduzeće bude spremeno u organizacionom smislu. Tada je predsednik radne grupe bio Selimir Manojlović , ja nisam bio u njoj . Nova grupa je formirana kasnije  jer je gospodin Manojlović preminuo. Grad je kasnio sa formiranjem nove radne grupe koja je proistekla iz programa EPTISE i FOPI programa koji je podrška realizaciji celog projekta zbog činjenice da je grad korisnik sredstava EU“, kaže Marković.
On objašnjava da ta radna grupa nije radila pomenuti program iz 2010 godine već je on predlog EU i komisije koju je EU formirala pa i sam dokument nosi oznaku EU . „ Nije isključeno da je neko dao predloge , ali mi ovde u preduzeću nemamo te papire niti saznanja da je neko iz JP Kolubara pa ni gospodin Milan Milutinović učestvovao u formiranju tog dokumenta kao Akcionog plana. U ovom dokumentu koji gospodin Jokić pominje ja nisam pronašao elemente koje on navodi . U njemu postoje dva predloga , jedan da novo preuzeće gazduje sistemom vbodosnabdevanja , a drugi da taj posao preuzme JKP „Vodovod“ Valjevo. O tim predlozima ne može da odlučuje radna grupa . O tome odlučuje Skupština grada Valjeva jer se radi o imovini grada . Skupština može da donese i treće i neki četvrti predlog i usvoji ga . Dokument o kom govori Jokić nije obavezujući ni za koga već je dokument koji je morao biti napravljen jer je finansijer projekta EU tražila to od Valjeva“, objašnjava Marković.
Marković objašnjava i da je gradonačelnik naložio formiranje komisije u kojoj je sada i on sam . „ U Rešenju o obrazovanju radne grupe piše „Rešenje o obrazovanju radne grupe za organizovanje i stavljanje u funkciju kolubarskog regionalnog sistema za vodosnabdevanje“. Ni govora na toj radnoj grupi nije bilo o ovome o čemu je gospodin Jokić govorio. Mi čak nismo ni doneli nikakve odluke , jednostavno smo se sastali jer smo pozvani i odlučivanja nije bilo ni po jednom pitanju“, kaže Marković.

Kako je Jokić na konferenciji za novinare rekao da je više nego očito da se radi o udomljavanju kadrova i saradnika gradonačelnika Marković dodaje : „ JP Kolubara , ovo sada preduzeće je u investiciji brane još tri godine. Dakle još tri godine nema ni govora o nekom novom preduzeću. Tek za tri godine je moguće o tome pričati , a odluke će donositi Skupština grada, nikakva radna grupa“.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.