Crkva se odrekla Gračanice

imageHidroakumulacija Stubo – Rovni trenutno se nalazi u fazi probnog punjenja. Vernici koji sebe nazivaju ”Stražari Gračanički” ponovo najavili proteste , ali ovoga puta ispred Vlade Srbije. Oni traže da se punjenje zaustavi pre potapanja manastira Gračanica iako je crkva, svojevremeno ovaj manastir predala u vlasništvo JP “Kolubara”.

Episkop Milutin do sada davao oprečne izjave o potapanju manastira I nikada na sudu nije zatražio poništenje ugovora o prenosu vlasništva nad Gračanicom.Crkvu u Brezovicama koja je izgradjena po ugovoru eparhija drži zaključanu.
Nije prvi put da grupa vernika koje okuplja raščinjeni monah Dragan Davidović pokušava da zaustavi punjenje hidroakumulacije Rovni za čije je punjenje zeleno svetlo dala državna komisija I Republika Srbija. Godine nerada na ovoj hidroakumulaciji dovele su do toga da je punjenje brane počelo tek krajem prošle godine, a prvi radovi na izgradnji započeti devedesetih godina. Preduslov za završetak radova bilo je obezbedjenje sredstava od strane države da bi nakon iscrpnih pregovora JP „Kolubara“ obezbedilo je 450 miliona dinara za ovu godinu i još po 200 miliona dinara za naredne dve godine što je bio osnovni preduslov da se završe svi potrebni radovi kako bi se posle skoro 30 godina gradnje započelo punjenje akumulacije.
Zapremina jezera je 50 miliona kubika, a kako je ranije najavljeno u ovoj fazi brana se najpre puni do odredjene kote , a potom se voda ispušta kako bi se još jednom proverili svi sigurnosni sistemi. Tema bezbednosti brane u više navrata je bila tema skupštinskih zasedanja dok je na kraju konačnu reč dala državna komisija rekavši da je brana bezbedna.Upravo je država kao najveći finansijer i sa stavom da se radi o kapitalnoj investiciji bila ta koja je dala zeleno svetlo za spuštanje zatvarača. Medju finansijerima značajno mesto zauzima EU koja je izdvojila 6,3 miliona evra za izgradnju cevovoda i rezervoara pijaće vode.
Javnost je upoznta sa činjenicom da će objekat hidroakumulacije pored snabdevanja vodom imati i značajnu ulogu u zaštiti od poplave i podizanju biološkog minumuma Kolubare u vreme sušnih perioda.
Pomenuta grupa vernika zainteresovana je samo za očuvanje manastira Gračanica koja punjenjem do predvidjene kote 364 treba da bude potopljena. Po sistemu “veći vernici od pape” ova grupa ljudi već je u vreme izvodjenja završnih radova u pripremi za punjenje neovlašćeno ušla u posed JKP “Kolubara” zbog čega je reagovala I policija. Asistencija policije bila je neophodna u nekoliko navrata u proteklim godinama kada je ova grupa vernika ometala I Zavod za zaštitu spomenika kulture koji je na tom prostoru manastira izvodio konzervatorske radove .
-Apsolutno ne postoji nikakav spor između JP “Kolubara” i SPC jer je još 15. juna 2003. godine između ovog JP i SPC, koju je zastupao tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije potpisan ugovor o razmeni nepokretnosti. Po tom ugovoru objekat Valjevske Gračanice ustupljen je nama, dok smo mi za potrebe SPC u obližnjem selu Brezovice na površini od 1,2 hektara izgradili novu crkvu, parohijski dom, kuću za sveštenika, prodavnicu, letnjikovac i javnu česmu, kaže Miodrag Marković direktor JKP “Kolubara”.
Episkop valjevski Milutin uputio je pismo Vladi Srbije u kojem apeluje da se punjenje akumulacije zaustavi na koti 333 metra, kako bi se od potapanja spasao manastir. Ne treba zaboraviti da je isti episkop po dolasku na čelo valjevske eparhije smatrao da je upravo ova grupa vernika ta koja ometa radove , ali I službovanje monaha u Gračanici, a potom davao I vrlo dvosmislene izjave po pitanju Gračanice. Episkop sada traži zaustavljanje punjenja iako je sama crkva objekat Gračanice predala preduzeću “Kolubara”. Nejasno je iz kog razloga bi država reagovala na već raniju odluku predstavnika SPC koja se manastira odrekla. Interesantno je da nikada na sudu, koji jedino može biti nadležan po eventualnom zahtevu za poništenje ugovora o prenosu prava vlasništva nad ovim manastirom, ni episkop Milutin ni SPC nisu zatražili niti poveli nijedan spor.
Valjevska javnost već je navikla na proteste pomenute grupe vernika I umnogome na njih više ne reaguje dok meštani sela koji su odlazili u Gračanicu imaju samo jedan zahtev da se konačno otvori crkva u Brezovicama koja je izgradjena upravo po pomenutom ugovoru, a koja je trenutno zaključana . Ključevi su, kažu meštani, kod episkopa Milutina.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.