Zavod mora agilnije da radi

imageZavod za zaštitu spomenika kulture u ovoj godini akcenat svog rada staviće na staru gradsku čaršiju Tešnjar . Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač zatražio više agilnosti u rešavanju problema koji su evidentni više od 10 godina .

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović članove Veća informisala je o nastavku redovnih aktivnosti Zavoda uz činjenicu da Zavod ove godine obeležava 30 godina postojanja što će biti propraćeno i ulaganjem u stvaranje boljih uslova rada . Stevanovićeva je istakla da će se Zavod aktivnije u ovoj godini uključiti u rešavanje problema Tešnjara koji se inače nalazi pod zaštitom .
Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač pažnju je skrenuo i na sve objekte u tešnjaru , a ne samo one koji se nalaze u Birčaninovoj ulici. „ Mi imamo situaciju da u ulici Milovana Glišića trebajku posebne dozvole. Tamo se štite neki objekti izgradjeni sedamdesetih godine . Pa vi takvih objekata i sa tom godinom izgradnje imate na Petom puku koliko hoćete . Još je strašnije što oni moraju da traže dozvolu od Beograda jer vi niste nadležni, a vi ste čak regionalni. Nama sada propadaju objekti autentične gradnje u tešnjaru , ami sada treba da se bavimo zaštitom nekih kuća napravljeih 1976 godine recimo. Ja ne znam šta mi tu štitimo“, rekao je Kovač.
U svom izlaganju on se posebno osvrnuo na kanalizacioni kolektor u ulici Kneza Jovice koji je dugogodišnji problem tamošnjih meštana. „ Ljudi se tu muče minimum deset godina. Mi ne možemo da iznadjemo rešenje da se to već jednom završi . Imamo rupu koja se širi i biće sve gore. Mi ne možemo to da finsnsiramo onako kako traži Zavod , a ja zaista ne znam šta Zavod uopšte finansira. Zato se mora konkretizovati da se stavi zadatak praktično Zavodu da uspemo da prevazidjemo taj problem. Ja neverujem ni da u Konstantinopolisu čuvaju kanalizaciju iz 17 veka , a to radimo mi u Valjevu, to je neko ovde izmislio. Da se mora čuvati kolektor pa će neko ući pod zemlju da ga gleda. Ja ne znam šta se tu čuva . Mi kao grad finansiramo sve , pogledajte koliko drugi gradovi finansiraju takve stvari. Ništa ne finansiraju“, rekao je Kovač .

Stevanovićeva je potvrdila i uključenost Zavoda u izradu projekta montažnih bašti za letnju sezonu u Tešnjaru

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.