Valjevci najviše veruju Draganu Jeremiću

imagePo istraživanju koje su od CESID-a naručile dve valjevske političke partije, a ova organizacija sprovela ovog meseca na uzorku od 800 građana, Valjevci od političara najviše veruju Draganu Jeremiću (SPS) a od institucija valjevskoj policiji.

U istraživanju u koje je Vamedia imala uvid, u oči najpre upada da čak dve trećine anketiranih građana uopšte ne veruje lokalnim političarima. Među onima koji su svoj glas ipak dali nekom političaru, najviše njih, 36 odsto, glasalo je za Dragana Jeremića, predsednik Okružnog odbora SPS i direktora gradske Direkcije za urbanizam i izgradnju. Sledeći na listi je predsednik GO SNS i poslanik u Skupštini Srbije Slobodan Gvozdenović. Nijedan od drugih navedenih političara nije dobio poverenje ni 10 procenata anketiranih građana.
CESID je u ovom istraživanju naveo i prepoznatiljivost lokalnih političara. I tu je na prvom mestu Dragan Jeremić sa 90 odsto, tri procenta manje ima dr Gvozdenović ali je interesantno da prepoznatljivost od 85 odsto ima dr Mihailo Jokić (SNS). Ispod su dr Ilija Tripković (Pokret za Valjevo), dr Dobrivoje Grujičić (SNS) i Ljubomir Bradić (UG Pobeda).
Što se tiče prosečne ocene dobijene od građana, opet je Jeremić na prvom mestu sa 2,85 ali je tu drugi Ilija Tripković sa 2,74. Slobodan Gvozdenović ima ocenu 2,67 ali tek nešto manju imaju njegovi partijski drugovi Dobrivoje Grujičić i Mihailo Jokića, dok najnižu ocenu
u istraživanju (1,85) ima Bradić.
Kada bi sutra bili izbori, pokazuju rezultati CESID-a u ovom skeniranju, oko 56 odsto Valjevaca zna za koga bi glasalo i od tog brogan SNS bi dobio 31 odsto, a SPS 14 odsto glasova, dok su sve ostale listo ispod cenzusa, sa oko 3 procenta. Procenat neopredeljenih je 19 odsto, a po 12 odsto je broj onih koji ne žele da kažu za koga će glasati ili neće izaći na izbore.
Kada je reč o poverenju u institucije, daleko najvišu prosečnu oceni od 3,4, s obzirom da su rad institucija građani ocenjivali od 1 do 5, dobila je – policija!
U ovom istraživanju CESID-a Valjevci su se izjasnili i o najvećim problemima života u gradu na Kolubari. Očekivano, na prvom mestu su kao najveći problem izdvojili nezaposlenost, a potom sledi nizak životni standard.

Građani Valjeva su na pitanje  koja su to TRI problema koja najviše brinu građane Srbije i kao najfrekventniji odgovori javljaju se nezaposlenost (27%), niska primanja (15%) i siromaštvo (14%). Istraživanja generalno pokazuju da su nezaposlenost i loš životni standard najveći problemi u Srbiji, sa čime se slažu i građani Valjeva.

U istraživanju se navodi :”Građanima smo ostavili otvoreno pitanje da nam ocene šta je to najviše doprinelo kvalitetu života u Valjevu, a da je nastalo kao rezultat rada lokalnih vlasti. Kao najfrekventniji odgovor javlja se uređivanje grada – svaki deseti ispitanik kaže da je to sređivanje šetališta, parkova, keja. Na drugom mestu sa 7% se nalazi otvaranje i obnova javnih objekata poput brane, sportskih objekata, DZ. Treće mesto dele sa 5% rad na rešavanju komunalnih problema i bolji rad fabrike Krušik. Ipak, ne treba zanemariti da su odgovori prilično rasuti i da čak polovina ispitanika (50%) ne zna odnosno ne može da proceni šta je to najviše doprinelo kvalitetu života u Valjevu a rezultat je rada lokalnih vlasti, te da je to jedan od pokazatelja nezadovoljstva i pesimizma Valjevaca, prepoznatih još na početnim pitanjima.

Kao oblast koju građani Valjeva vide kao osnov budućeg razvoja ističe se prvenstveno poljoprivreda (43%), teška industrija (20%) i laka industrija (19%).
Najveći udeo građana Valjeva je ocenio da je obnovljen veći deo ali da ima još posla (42%)

Ocene rada bile su šarenolike i kreću se od najniže za Gradsku skupštinu (2,4) i Gradsko veće (2,4) do najviše za policiju (3,4). Posle policije slede sudovi i opštinska administracija (službenici na šalterima) – 2,8. Gradonačelniku Valjeva njegovi sugrađani daju prosečnu ocenu dobar 2,5.

Kada je reč o prognozi realizacije započetih/projekata, građani Valjeva su najoptimističniji po pitanju obnove Valjevske pivare (76%) i Krušika (73%). Natpolovičnu veru ispitanika zavredeli su i projekti verskog turizma (66%) i izgradnja nove Hale sportova (50%), dok je najveći skepticizam pridat izgradnji brane na Obnici (22%).

Odnos plitke i duboke podrške političkim partijama ukazuje na visok stepen podrške koje u biračkom telu uživa Srpska napredna stranka(45%). Više od jedne petine punoletnih građana Valjeva (22%) daje apsolutnu podršku Naprednjacima, a još 23% razmišlja o tome da podrži ovu političku partiju. Maksimalni potencijal SNS-a u Valljevu iznosi 45% od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak. Jedina stranka koja se može pohvaliti koliko toliko približnim uporištem u biračkom telu Valjeva jeste SPS (25%)sa 10% čvrste i 15% plitke podrške.
Građani Valjeva kojima je najbliža politička opcija SNS nisu preterano skloni ka ulaženju u koalicije sa ostalim političkim partijama na političkoj sceni Srbije. Jedina politička partija koju građani Valjeva smatraju adekvatnim partnerom jeste Socijalistička partija Srbije. Koaliciju sa ovom partijom podržava svaki treći ispitanik, dok istovetan broj nema ništa protiv ove koalicije, a tek svaki deveti se protivi ovom političkom partnerstvu. Sve ostale partije, uključujući i one koje su trenutni partneri Naprednjacima, nisu poželjan partner u novoj vladi na lokalnom nivou. Posebno je izražen animozitet prema Demokratama, Radikalima i pripadnicima SDS-a.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.