UPPR ima grejs period, ali ne i tekuće obaveze

imageIako su poverioci pristali na UPPR za „Slogu“ i „Vujić Valjevo“ to ne znači da obaveze pristigle nakon ulaska u UPPR ova dva preduzeća ne moraju izmirivati. Računi u JKP „Vidrak“ i „Vodovod“ ova dva preduzeća pokazuju da nema tekućeg izmirivanja već ponovo dugova.

Iako zvuči pompezno Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) nije ništa drugo do još jedna šansa da se naplate potraživanja od preduzeća koje ima dugovanja. Gradjani često ulaze u reprograme dugova kao fizička lica i upravo ti reprogrami najsličniji su UPPR-u. Svaki gradjanin zna da ukoliko udje u program reprograma svoje tekuće obaveze mora izmirivati redovno , a dug dalje ne raste već se otplaćuje na rate.
Tako bi trebalo i da je sa UPPR-om , stim da ukoliko neko blokira preduzeće za novonastale dugove , a vlasnik nema novca za izmirenje tih novih dugova ceo program praktično „pada“.
U prošloj godini preduzeće „Vidrak“ naplatilo je oko 2 miliona dinara od pomenutih preduzeća , a novi dugovi od tada ponovo su narasli pa se očekuje i nova sudska tužba.
Istini za volju „Vidrak“ je za razliku od „Vodovoda“ u prethodnim godinama nekako i uspevao da naplati potraživanja . U stanju iskazanom na dan 31. 12. 2015 godine kad je u pitanju grad Valjevo preduzeće „Sloga“ ima dug od 12,4 miliona dinara, „Vujić Valjevo“ 3,8 miliona dinara stim da postoji iskazana stavka sporna potraživanja u visini od 3 miliona dinara. Divčibare su takodje problem kad su u pitanju dugovanja jer HTD Divčibare vlasnika Vidoja Vujića za vodu duguju 14 miliona dinara , a Sloga na Divčibarama 7 miliona dinara.
Pokušaji „Vodovoda“ da naplati potraživanja u proteklim godinama gotovo su u najvećoj meri bili neuspešni , podjednako koliko i pokušaji da se objektima ovog vlasnika zbog dugova isključi voda . Hoteli Narcis i Grand u nekoliko navrata bili su na kratko isključivani , a potom na intervencije uključivani iznova. Te intervencije išle su toliko daleko da je na prelasku iz 2014 u 2015 godinu obustavljena i asistencija policije koju je tražio „Vodovod“ kako bi oda bila isključena. Gradonačelnik Stanko Terzić od tadašnjeg direktora „Vodovoda“ izričito je zahtevao obustavu akcije isključenja vode . Terzić s druge strane nije platio dug ovih hotela.
U gradu je jedno nekadašnja zgrada Jablanice bez vode i nepoznato je kako se zakupci u tom prostoru snalaze za vodu .
U svakom slučaju zakon kaže da ukoliko bi valjevska javna preduzeća potraživala sudskim putem svoj novac , a vlasnik ovih firmi bio bez mogućnosti da iste plati UPPR bi ostao samo slovo na papiru, prodaja imovine mogla bi da počne kako bi se dugovi namirili..
Dok gradjanima u poslednje vreme stižu opomene i kamate prete da prerastu osnovni dug mnogi su ozbiljno zamišljeni nad činjenicom izmirenja obaveza. Možda gradjani , ali ne i Vidoje Vujić.
Dok se gradonačelnik Terzić uporno hvali prihodima u budžetu pitanje je da li razmišlja da te prihode donose oni za koje nije urgirao .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.