U nedelju 28. februara „Medicinsko selo“ u Valjevskoj Kamenici

imageTradicionalna akcija Doma zdravlja pod nazivom „Medicinsko selo“ održaće se u nedelju 28. februara od 8 do 14 sati u Valjevskoj Kamenici, uz učešće oko 80 zdravstvenih radnika, od čega je 30 lekara.

Meštanima Kamenice i okolnih sela biće na raspolaganju specijalisti opšte medicine, ginekologije i pedijatrije Doma zdravlja, kao i specijalisti Opšte bolnice: internisti, očni i ORL lekar, hirurg, fizijatar i neuropsihijatar. Tu će biti i Patronažna služba, Hitna služba, Kućna nega i lečenje koja će obići pacijente po kućama, a pridružiće se i Apotekarska ustanova i Služba transfuzije iz Bolnice.
Osim opšteg pregleda, meštani će moći da urade EKG srca, ultrazvuk stomaka i štitne žlezde, laboratorijske analize nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida, merenje krvnog pritiska, dok će žene moći da urade ultrazvučni i kolposkopski pregled i Papanikolau bris. Svi pregledi su besplatni, a biće pregledani i oni koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, domaćinstva će moći da donesu uzorak vode za piće iz svojih bunara na kontrolu.
U Zdravstvenoj stanici biće smešteni ginekolozi sa kompletnom dijagnostičkim aparatima, Transfuzija i jedan lekar opšte medicine dok će sve ostale medicinske ekipe biti raspoređene u dve zgrade OŠ „Milovan Glišić“ u Kamenici. U 11 sati biće održana tribina za zdravstvene radnike i goste iz srodnih delatnosti na temu „Značaj preventivnih aktivnosti za zdravlje stanovništva i aktuelne teme u zdravstvu“. Aktiv žena Kamenice pripremiće tradicionalni srpski doručak za medicinske ekipe, a Skupština Mesne zajednice maksimalno se angažovala na obaveštavanju stanovništva i organizaciji događaja.
Na jučerašnjoj konferenciji za medije, direktor Doma zdravlja dr Zaven Der Hazarjan rekao je da je cilj ovakvih akcija približavanje zdravstvene zaštite stanovništvu koje živi na udaljenim teritorijama, koji ne mogu svakodnevno da je dobiju ili čak nemaju osiguranje, i da su značajni za prevenciju zdravlja. Javnosti su se obratili i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih dr Jasmina Jevtić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Milan Mirković i predstavnici Mesne zajednice Kamenica Mirko Krstić i Radmila Nastić-Antanasijević.
„Medicinsko selo“ je prvi put održano 1998. u Miličinici, od 2000. do 2008. za vreme Zdravstvenog centra bila je pauza, a posle toga je nastavljena tako da će „Medicinsko selo Kamenica 2016“ biti šesnaesto po redu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.