Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“

imageValjevska muzička škola „Živorad Grbić“ u organizaciji sa Udruženjem muzičkih i baletskih pedagoga Srbije uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine po osamnaesti put organizuje Međunarodne susrete flautista „Tahir Kulenović“.

Najznačajnija valjevska manifestacija klasične muzike ove godine okupiće blizu 100 mladih umetnika na flauti, učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata muzičkih akademija. Valjevo će u periodu od 26. do 28. februara ugostiti muzičare iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Poljske.

O organizaciji i specifičnosti programa ovogodišnjih susreta, direktorka valjevske muzičke škole, mr Suzana Radovanović – Perić kaže:
„Susreti flautista „Tahir Kulenović“ su za valjevsku muzičku školu uvek sjajan povod da izanaliziramo sam razvoj festivala kroz punih osamnaest godina, ali i da ocenimo gde je valjevska muzička škola kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u gradu u današnjem obrazovnom i kulturnom životu Srbije. Činjenica da ove godine na našoj sceni nastupa oko 100 učesnika iz pet zemalja iz 30 različitih obrazovnih institucija i da žiri festivala čine profesori sa respektabilnom biografijom, potvrda su jednog značajnog kvaliteta ovog takmičenja ali i priznanje tradicionalno dobroj organizaciji domaćina kao i profesionalnom nivou naše škole. Za nas kao domaćine, svakako je utisak festivala veliki odziv trenutno najboljih mladih flautista u ovom regionu Evrope ali i neverovatnih 25 valjevskih flautista koji će svoju školu predstaviti na ovom takmičenju. Sigurna sam da je valjevska škola flaute na vrlo visokom nivou upravo zbog postojanja jedne ovakve manifestacije u Valjevu.“ U okviru ovogodišnjeg festivala pored takmičarskog dela, biće realizovani i „master class“ eminentnog flautiste, prof.Dejana Gavrića kao i seminar za pedagoge, prof. Cezara Tračevskog.
Festival će biti svečano otvoren u petak, 26.februara s početkom u 20 časova, koncertom flautistkinje Nede Arsenijević i pijanistkinje Natalije Mladenović. Svečano zatvaranje zakazano je za nedelju, 28. februara kada će nam se predstaviti laureati svih takmičarskih kategorija, a apsolutnom pobedniku festivala biti uručena nagrada porodice prof. Tahira Kulenovića.
I ove godine, festival flaute su podržali Grad Valjevo i brojni prijatelji i saradnici valjevske muzičke škole.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.