Nije šala, Dom se gradi

imageSvojevrsna radna akcija u selu Brezovice i dalje traje . Meštani udruženim snagama gotovo stigli do krova pa najavljuju pripremu potrebne gradje za krovnu konstrukciju.

Kada je u sred zimskih meseci započeta akcija izgradnje Doma u Brezovicama jedva ko da je i poverovao da je najpre radna akcija moguća , a potom i da bi zajedništvo moglo potrajati. Meštani Brezovica ipak istrajavaju u svojoj nameri da izgradnju Doma privedu i kraju. Kada je u novembu Vamedia obišla gradilište , radovi su se tek nazirali i u toku je bila izgradnja sokala. Slika ovih dana potpuno je drugačija . Na konstataciju Vamedie da oni to ipak ozbiljno zidaju Brezovčani kažu : “ Pa nismo mi mala šala!“
Dom koji Brezovčani grade treba da zameni nekadašnji koji je već načet zubom vremena i bio sklon urušavanju. Na isti način svojevrsnom radnom akcijom gradili su i stari Dom pre 45 godina .
U medjuvremenu mnogo tadašnjih zidara i njihovih naslednika se odselilo iz Brezovica , ali je duh zajedništva očito ostao prisutan. Ipak Brezovice nisu medju onim selima koja su potpuno opustela već trenutno u ovom selu živi nešto više od 400 meštana u blizu 130 domaćinstava. Posebno su ponosni što u selu ima dece i u prvi plan ističu da se Dom gradi zbog njih . Jedna od pogodnosti svakako je i činjenica da se Dom gradi preko puta škole pa će deca nadomak školskog objekta sada dobiti i salu za fiskulturu u kojoj se mogu baviti košarkom , odbojkom , stonim tenisom . Za one starije Brezovčane objekat podrazumeva takodje prostoriju za druženje i kancelariju.

image Izgradnja objekta počela je na inicijativu meštana , a posredstvom gradske Direkcije, donacija u materijalu obezbedjena je od firme Tondah iz Kanjiže. Po rečima vrednih radnika , nakon zidanja preostaje nabavka potrebne gradje za krovnu konstrukciju.
Dug radnih akcija odavno ne postoji u Srbiji i mahom je vezan za period komunizma i Titove vladavine , ali ma šta neko o radnim akcijama mislio, one su svojevremeno izgradile pruge, puteve i brojne objekte po Srbiji . Kriza u Srbiji naterala je gotovo svakog da što bi narod rekao, „gleda svoja posla“, pa je akcija izgradnje Doma i po ovom pitanju jedinstvena.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.