Dopisništvo RTS-a traži novi prostor?

imageDopisništvo RTS-a ovih dana traži novi prostor . Po saznanjima Vamedie po nalogu RTS-a iz Beograda zbog velikih troškova održavanja objekta njihova redakcija biće preseljena na drugu lokaciju.

Zgrada RTS-a na Promaji svojevremeno je bila gradska kafana koju je grad Valjevo ustupio DUTP „Sloga“ , ali nedugo potom ponovo vratio u svoje vlasništvo sa namerom da se u tom prostoru nadju radio amateri. kako radio amateri nikada nisu ušli u objekat , grad je doneo odluku da u pomenutom prostoru bude formiran televizijski studio. Zgrada je renovirana i 22. aprila 1988 godine osnovano je dopisništvo RTS-a. Bio je to zvanično drugi studio u Srbiji i ujedno prvi koji je emitovao lokalni program. Deset godina kasnije počela je priprema za poslovanje u sklopu programa javnog servisa . U tom trenutku u Srbiji ih je bilo 4 i to : Valjevo, Niš , Kragujevac, Zaječar. Od svih samo Valjevo ima status studija koji tada imaju samo još Beograd, Novi Sad, Priština. Svi ostali bili su dopisništva. RTS tada na postojeći objekat dozidjuje sprat od još 100 kvadrata , sa namerom formiranja regionalnog centra , 2000. godine zgrada se završava , RTS nabavlja celokupnu opremu za studio . Kreće regionalni program koji se emituje sa dva predajnika na Maljenu i na Promaji.
Promene u državi u narednim godinama dovele su do pokušaja DOS-a da nacionalizuje studio i iz tih težnji nastala je TV Valjevo , koja je najpre poslovala u pomenutoj zgradi , a potom prešla na potpuno finansiranje grada u zgradu u Ulici Vuka Karadžića. Ista televizija je potom privatizovana i njena situacija se menjala sve dok istu kao TV Valjevo Plus nije kupio Teodosije Krstić iz Valjeva.
Nekadašnji program iz Valjeva kad je u pitanju zgrada na promaji odavno je promenjen i nekadašnji studio i centar postali su dopisništvo koje šalje priloge iz Valjeva za RTS u Beogradu.
U ovom trenutku u dopisništvu ima osam zaposlenih i to tri novinara Mihajlo Jeftić, Slađana Vasiljević , Radovan Lazarević,dva montažera, tri kamermana Dragan Rakić, Darko Despotović, Dejan Petrović.
U cilju racionalizacije poslovanja i smanjenja troškova RTS je naložio dopisništvu iseljenje iz postojećeg objekta s obzirom da njegovo održavanje predstavlja veliki trošak .
Nije poznato da je u medjuvremenu bilo ikakvih ulaganja u ovaj prostor pa je moguće da se pod troškovima podrazumevaju komunalije i grejanje . istini za volju , s obzirom da se radi o dopisništvu jasno je da im prostor studija više nije potreban .
Kome ostaje zgrada veliko je pitanje jer na nju pravo polažu i RTS i grad Valjevo .Iako je bilo želje da se taj status reši Vamedia nije uspela da dodje do podataka čija je imovina TV Studio na Pećini.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.