Potrošaču vraćen novac

imageZbog utvrđene fabričke neispravnosti proizvoda i na preporuku Udruženja valjevskih potrošača – VAPOT, prodavac je prihvatio reklamaciju kupca i vratio mu celokupnu sumu uplaćenog novca.

Pre godinu dana potrošač (muškarac ili žena, nije bitno), kupio je mašinu za pranje rublja (veš mašinu) koja je već pri prvoj upotrebi davala znake neispravnosti neizvršavanjem programa do kraja. Ovlašćeni serviser je više puta intervenisao, menjao deo po deo no i posle toga mašina je zakazivala. Muke potrošača u čijoj porodici je šestoro čeljadi (troje male dece), navele su ga da zatraži pomoć Udruženja VAPOT, jer prodavac nije prihvatao reklamaciju.
Na osnovu raspoložive dokumentacije o proizvodu i usmenog opisa cele situacije koji je potrošač dao predstavniku udruženja, a u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, utvrđeno je da:
-prodavac ima obavezu da potrošaču isporuči robu koja je saobrazna ugovoru, odnosno koja mora da odgovara onome što je uobičajeno kod robe iste vrste i što potrošač može osnovano da očekuje,
-prodavac je odgovoran za utvrđenu neispravnost prodatog proizvoda, a za bezbednost potrošača i pretrpljenu štetu odgovoran je proizvođač ili uvoznik, bez obzira da li jeste ili nije znao za nedostatak svog proizvoda,
-potrošač ima pravo da prodavcu izjavi raskid ugovora o prodaji ako se nesaobraznost robe pojavi u roku dve godine od dana kupovine proizvoda, a prodavac je obavezan da potrošaču vrati celokupan iznos uplaćenog novca i neispravan proizvod preuzme o svom trošku.
Kada je predstavnik Udruženja VAPOT pisanim aktom prodavcu predočio njegove zakonske obaveze i moguće posledice, potrošaču je vratio novac i time dokazao da nije sklon nepoštenoj poslovnoj praksi.
Da ova priča ne bi ostala nedorečena, prodavac je Maxima Group doo iz Beograda, poslovna jedinica Valjevo, Pantićeva 68, a proizvođač fabrika „Milan Blagojević“ Smederevo (MBS). Ko je potrošač? To je mogao biti bilo koji građanin/građanka grada Valjeva ili pripadajućeg seoskog naselja.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.