Da saberemo dva i dva u slučaju Vujić?

imagePrivredni sud u Valjevu 4.juna 2015. godine doneo je odluku o prihvatanju UPPR-a za preduzeće „Vujić Valjevo“. Ova odluka suda bila je praktično još jedna šansa za preduzeće u enormnim dugovima. Ipak nisu sve godine za „Vujić Valjevo“ bile loše.Devedesete ne samo da su bile politički značajne već za ovu firmu i poslovno bitne.

Po dostupnim podacima pomenuto preduzeće osnovano je 29.12.1989. godine i iz dostupnih dokumenata vidljivo je da tek od 2013. godine beleži gubitak tada iskazan u visini od 114.913 000 dinara. Od 1990 g. na domaćem tržištu prepoznatljiva je po po proizvodnji PVC fasadnih prozora i vrata, a od 1996 g. bavi se proizvodnjom PVC prozorskih profila.

Upućeni u poslovanje ovog preduzeća navode za Vamediu da je „Vujić Valjevo“ svoje poslovanje umnogome vezivalo za politiku odnosno za garniture na vlasti . Da je tamo gde ima dima bilo i vatre svedoči podatak da se u Valjevu o procvatu ovog preduzeća posebno govorilo upravo od te 1996—1998 godine kada se tek naslućivalo više nego uspešno poslovanje , ali i početak proizvodnje PVC profila. Ipak ne u Valjevu već u Zemunu.
U Zemunu je u pomenutom periodu predsednik opštine bio Vojislav Šešelj lider radikala kada je potpuni monopol na zameni stolarije na školama dobilo preduzeće „Vujić Valjevo“. U Zemunu je ovo preduzeće ugradilo prozore na više od trideset objekata i to :

Studentski centar „S. Penezić“;
Centar za obrazovanje odraslih;
Ekonomska škola „N. Dimić“;
Elektromašinska škola;
Mašinska-tehnička škola „Zmaj“;
Medicinska škola, „N. Petrović“;
Saobraćajno tehnička škola
Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“;
O.Š. „Gavrilo Princip“;
O.Š. „Gornja Varoš“;
O.Š. „Ilija Birčanin“, Zemun Polje;
O.Š. „L. Savatić“;
O.Š. „Majka Jugovića“;
O.Š. „P. Kocić“;
O.Š. „R. Končar“;
O.Š. „D. Maksimović“;
O.Š. „R. Popović“;
O.Š. „S. Marinković“;
O.Š. „S. Miletić“;
O.Š. „Sutjeska“;
O.Š. „Gavrilo Princip“;
13 obdaništa na području opštine Zemun

Izvor Vamedie navodi da je osoba za sklapanje poslova i realizaciju u Zemunu bila Gordana Pop Lazić . Radila je u opštinskim organima Skupštine opštine Zemun do 1996. godine, a u periodu od 1996. do 1998. godine obavljala je dužnost sekretara Skupštine opštine Zemun. Javnost se Lazićeve seća iz iz funkcija u Vladi Republike Srbije, 24. marta 1998. godine, bila je ministarka za lokalnu samoupravu. Na parlamentarnim izborima 23. decembra 2000. godine izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, sa izborne liste Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj. Februara 2004. godine, izabrana je za potpredsednika Narodne skupštine Srbije. Tu funkciju je obavljala do izbora za predsednika zemunske Opštine.
Iznosi koje je tada prihodovao „Vujić Valjevo“ nisu dostupni , a na sajtu Agencije za privredne registre moguće je pronaći poslovne bilanse tek od 2013. godine .
Kako je medju preduzećima koja su se od ranije bavila proizvodnjom PVC stolarije početnik u tom poslu dobio posao, pitanje je za tadašnje vlasti u Zemunu. Da je lider radikala bio rado vidjen gost u kući porodice Vujić tada znala je sva valjevska javnost. Da li je onda logično pretpostaviti da su veze bile poslovno podržane? Podjednako je nepoznato da li su ovi poslovni ugovori bili podržani obostrano.Odnosno da li je i porodica Vujić bila zahvalna finansijski za dobijeni posao pomenutoj partiji?
Na sajtu preduzeća moguće je pronaći tek nekoliko objekata u Valjevu na kojima je „Vujić Valjevo“ izvršilo zamenu stolarije :
Ekonomska škola, Valjevo;
„Prva osnovna škola“, Valjevo;
O.Š. „Nada Purić“, Valjevo;
O.Š. „D. Maksimović“, Valjevo;
O.Š. „Vladika Nikolaj V.“, Valjevo;
O.Š. „Andra Savčić“, Valjevo;
„Bora Epoksid“ d.o.o., Valjevo;
„P.P. „Ingrap-omni“ d.o.o., Valjevo;
Zašto Valjevo nije prepoznalo kapacitete ovog preduzeća? Ili ga nije prepoznala politika ? A možda ipak činjenica da je i najbolje čuvana tajna kratkog veka , a valjevska varoš mala pa se svi poznajemo. A da li pamtimo? Ko se još seća recimo, Valjevske banke….

Nastaviće se

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.