Da ponovo radi bioskop

imageValjevo bi u sledećoj godini moglo da dobije svoju bisokopsku salu prilagodjenu 3D projekcijama. Nedostajuća sredstva za završetak radova Grad će obezbediti od neutrošenih sredstava namenjenih Šestoj školi . Bioskopska sala gradi se u prostoru nekadašnjeg Doma omladine.

Valjevo nakon zatvaranja bioskopske sale u Centralu više nema bioskop. Projekcije filmova uglavnom poznatijih priredjuju se u Sali Centra za kulturu. Miloš Smiljanić direktor Centra kaže da je u pitanju veliki projekat koji iziskuje veća materijalna sredstva. „ Ideja je da taj bioskop ima oko 100 mesta i da radi svaki dan , da se u njemu neprestano priredjuju projekcije filmova. Za idejno rešenje prvo je izdvojeno oko 450 000 dinara , a za početni rad oko 420 000 i to obuhvata radove projekta i rušenja postojećeg stanja . Kad je uradjen taj projekat moralo se pristupiti reorganizovanju samog prostora jer on izgleda drugačije . Sam projekat predvidja izgradnju sale od visoko kvalitetnih materijala , otpornih i nezapaljivih“ , kaže Smiljanić i dodaje da je nakon toga opredeljeno još 2 miliona dinara za nastavak radova.
Smiljanić je članove Gradskog veća informisao da radovi na Sali dobro napreduju te i da sa novcem koji je opredeljen radovi mogu biti privedeni kraju.

image Gradonačelnik Stanko Terzić je konstatovao da je ministarstvo prosvete opredelilo potrebnih 25 miliona dinara za Šestu školu pa je isti novac koji je grad predvideo u budžetu zbog toga ostao ne utrošen. „ Mi taj novac možemo iskoristiti za bisokopsku salu i grad će se postarati da tako bude . Valjevo zaslužuje da ima jedan takav prostor , a na vama je da vodite računa da radovi teku predvidjenom dinamikom kako bismo već sledeće godine salu mogli da stavimo u funkciju“, rekao je Terzić.
Smiljanić je svojevremeno za Vamediu objasnio da je najveći problem nabavka opreme , tehničke podrške, ovoj Sali . „ Po proračunima nabavka opreme treba da košta oko 6 miliona dinara . Da bi se napravio bioskop potrebno je imati opremu , ako on treba da ima projekcije svakog dana. Mi trenutno kada prikazujemo filmove od distributerske kuće dobijemo opremu i zato nam je prihod od prodatih ulazinaca oko 20 %. A da imamo svoju opremu prihod bi bio oko 40%“ kaže Smiljanić.
Sada kada grad ima mogućnost da opredeli sredstva sve je izvesnije da će Valjevo naredne godine dobiti svoj bioskop.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.