Da bi izgradili moramo početi

imageGradska Direkcija raspisuje poziv arhitektama Valjeva za idejno rešenje prvog mogućeg koncertnog prostora u gradu. Nova urbanistička celina za koju se traži rešenje je deo grada izmedju Hrama i Ulice Vuka Karadžića.

Svake godine pred gradom je ozbiljan problem koncertnog prostora za sve gradske manifestacije naročito za Tešnjarske večeri koje i beleže najveću posetu. Letnja pozornica je pokazala da je premalena za broj Valjevaca koji bi pratio koncerte velikih muzičkih imena koja dolaze u Valjevo.
„ Mi nemamo kao grad takav prostor . Nemamo ni trgove koji bi mogli biti stavljeni u tu funkciju. S druge strane naša sala Centra za kulturu je u lošem stanju pa nam je i tu potrebno ozbiljno ulaganje kako bi se bar malo uredila i odgovorila na zahteve savremenog posetioca . Jedino rešenje koje vidimo u tom pravcu jeste potpuno nov prostor u Gradu koji bi bio jedinstvena celina za tu namenu“, kaže direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Grad kao moguće rešenje vidi prostor izmedju Hrama i Ulice Vuka Karadžića koji bi u potpunosti trebalo preurediti.
„ To je generalno prostor koji nije u potpunosti funkcionalan u samom gradu. S jedne strane imamo Hram , a nasuprot njemu pijacu koja iz godine u godinu izgleda sve lošije i zapuštenije. Taj prostor treba rešiti upravo za koncertne namene sa svim pratećim elementima , urediti ga tako da bude reprezentativan . Mi imamo lepe trgove u gradu , ali malene , neuslovne za ovo o čemu govorimo“, objašnjava Jeremić.
Da bi se uopšte pristupilo takvom rešenju potrebno je izvršiti eksproprijaciju zemljišta i objekata koji se nalaze u tom prostoru. Na pitanje Vamedie koliko nam je godina potrebno za eksproprijaciju sa ovim budžetom i činjenicom da su četiri objekta koja su bila smetnja spajanju Sindjelićeve sa Knez Mihailovom otkupljivana skoro 4 godine , Jeremić kaže : „ Ne mnogo . To zavisi od upornosti i rešenosti grada da taj prostor privede nameni. Tu ima mnogo gradskog prostora, pijaca, park , parking, još nekih delova. I potom to nije jeftino. Genralne procene koje uključuju i izgradnju i eksproprijaciju govbore o sumi izmedju 10 i 15 miliona evra. Naravno da sada nemamo taj novac , ali ako nešto ne počnemo da radimo nećemo nikada moći ni da završimo. Početak je preduslov za sve“.
Shodno početku o kom je Jeremić govorio valjevske arhitekte mogu da se jave na poziv Direkcije sa svojim predlozima i rešenjima . A sama realizacija moraće da čeka neka bolja vremena. Do tada će svake godine pred Gradom biti isto pitanje – Gde održati velike koncerte?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.