Bruka: Ne bavite se humanitarnim radom u Valjevu!

imageKomisija za dodelu nagrada Grada Valjeva poslala jasnu poruku Valjevcima da humanitarni rad nije na ceni , nemamo kvalitetne ljude u nekoliko oblasti. Ista komisija odlučivala zapravo bez kriterijuma i po principu – ko se kome dopada.

Na Svečanoj akademiji povodom Dana grada 20. marta biće dodeljene i tradicionalne nagrade Grada  u nekoliko oblasti. Predloge komisije koja je odlučivala o predlozima i nominacijama razmatraće prethodno odbornici Skupštine grada. Predlozi komisije su :
-privreda-preduzeće „Vega“
-vaspitano obrazovni rad-Podružnica matematičara
-stvaralaštvo učenika i studenata –Mirjana Obradović
-inovacije –Marko Tanasković
-sport-Vladimir Djokić
-nagrada za životno delo –dr Nikola Simić
-poseban doprinos razvoju i afirmaciji grada – Milorad Radojičić. Interesantno je da je nagradu u oblasti kulture i informisanja dobila Književno prosvetna zajednica što je opet Radojičić koji je ni više ni manje nego član komisije.
Komisija je ovoga puta smatrala da niko od predloženih Valjevaca ko se u prošloj godini bavio humanitarnim radom ne zaslužuje nagradu pa su nejasni kriterijumi komisije , ako se zna da su medju predlozima  na jednoj strani imala predlog od preko 10 miliona donacija za Valjevce , projekte koje su podržale nacionalne tv mreže, ministarstva aplaudirala , a sa druge strane predlog osoba (Svetlana Beljanski) koja će ostati upamćena po opstrukciji izrade socijalne strategije zbog čega ne možemo da kao grad konkurišemo za sredstva , opstrukciji Dnevnog boravka dece sa posebnim potrebama, da li je zarad političkog mira komisija izmislila kriterijum i poslala  poruku Valjevu – Ne bavite se humanitarnim radom , mi to ne vrednujemo.  
Komisija koja je odlučivala i procenjivala nečiji humanitarni rad i postignuća zasedala je u sledećem sastavu: predsednik Mila Grujičić, Slavica Pantelić Cupać, Ivana Jolović, dr Vojislav Andrić, dr Zoran Jokić, Zoran Stanković, Milorad Radojičić, dr Radoje Petrović, Milan Gajić, Desimir Tadić i Vigor Majić.
Nejasno je I kako je Radojičić kao član Komisije mogao biti predlog Komisije za dodelu nagrade. Prošle godine godišnju nagradu Valjeva je dobio član te Komisije dr Vojislav Andrić. Da li treba biti član komisije da bi se dobilo pravo na nagradu?
Nejasno je I kojim su se humanitarnim radom do sada bavili članovi komisije kada smatraju da niko u Valjevu ne ispunjava njihove visoke kriterijume.
Ista komisija ponovo je omalovažila I sve valjevske novinare odlučivši se da ne dodeli nagradu za oblast novinarstva. A nije da nisu imali predlog većeg broja valjevskih novinara koji su nominovali Budu Novovića , čoveka koji je ceo život proveo u novinarstvu , 7. januara otišao u penziju kao dugogodišnji dopisnik lista Politika . Za koga bi trebali da pišu  valjevski novinari ako list Politika nije na ceni? Šta bi trebao neko da ostvari u svom životu u Valjevu kao novinar , ako reference Novovića nisu zadovoljile standarde komisije ? Koju su poruku poslali novinarima u Valjevu I svim onim mladim ljudima koji kao svoje buduće zanimanje vide upravo novinarstvo? Pa na kraju I da li su konačno rekli svoje po pitanju potrebe za informisanjem u Valjevu?

image

Nema kriterijuma

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić (čiji je predlog prošao) odbio je da da izjavu ili komentar na predloge Komisije uputivši Vamediu na predsednika komisije Milu Grujičić.
Grujičićeva za Vamediu najpre kaže da će se Komisija sastati još jednom jer postoji problem oko kriterijuma, a potom na pitanje Vamedie šta su bili kriterijumi za dodelu nagrade u oblasti humanitarnog rada kaže: “ Ne postoje kriterijumi,jednostavno predlozi su pročitani svi su ćutali nije bilo izjašnjavanja. Nije bila bitna ni visina donacija, ni prikupljena sredstva ni humanitarne akcije ništa nisu kriterijumi”.
Na pitanje Vamedie da li to onda znači da je to stvar samo lične procene ko se kome dopada Grujičićeva kaže: “Pa ispada to tako , ali glasalo se o drugim predlozima.”
Zašto Buda Novović ne zadovoljava kriterijume komisije Grujičićeva ponovo nije mogla da odgovori rekavši da je I to prošlo skoro kao humanitarni rad “ Nije bio izglasan. Nema tu kriterijuma. Na kraju odbornici će reći svoje I pre svega gradonačelnik. Ja sam uradila najbolje što sam mogla I mogu na Skupštini pročitati samo imena , ali obrazlagati neću , ne pada mi na pamet”, kaže Grujičićeva.
Očito da nam novinarstvo nije potrebno, nije nam potrebna ni humanost , ne treba nam ni arhitektura, ni umetnost, niti medicina I socijalna zaštita.
A šta nam je potrebno?   
Potrebna nam je politka , lični animoziteti, sujeta , korupcija? Ili nam je potrebno  da se svi spakujemo I napustimo grad jer zašto bismo živeli u nekom gradu u kom kad vam pomoć zatreba neće biti nikog ko će vam pomoći?

Bavite se životom , nagrade su šarada!

Dakle, konačno je jasno , nema tu kriterijuma, a ko nema kriterijuma nema ni ozbiljnog rada komisije već se može destiti da ako se nadjete u komisiji , a neko vam se ne dopada jer se loše češlja ili oblači možete glasati protiv.

image Pitanje je pravo za gradonačelnika koji kao I uvek ne daje izjave za medije, zašto maltretirate gradjane Valjeva da pišu predloge I pišu reference ljudi koje predlažu kad reference nisu bitne? Zašto ponižavate dobitnike jer bismo sada mogli postaviti pitanje ako nema kriterijuma ko nam garantuje da su dobitnici zaista najbolji ? Možda su oni tek šarmantni , harizmatični?

Dodela nagrada je dakle obična šarada, tek da se popuni prostor na Svečanoj akademiji, komisija bez kriterijuma neozbiljna, a Vamedia im je evo posvetila I previše prostora …

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.