Peruničić: Za Halu sportova potrebna analiza

imageDržavni sekretar ministarstva sporta Predrag Peruničić na tribini predstavio novi Zakon o sportu. Za valjevsku Halu sportova sekretar kaže da je potrebna gradu , ali da se mora preispitati i dogovoriti veličina objekta. Peruničić tvrdi da Valjevo u protekle četiri godine nije konkurisalo u ministarstvu sa projektom Hale. Ubuduće jednom klubu najviše 20 % sredstava iz budžeta sporta za klubove.

Sve lokalne samouprave uglavnom su dostavile svoje Strategije o razvoju sporta , a Valjevo će to učiniti tek nakon što Strategija prodje odlučivanje na Veću i na sednici Skupštine. Državni sekretar Predrag Peruničić kaže da Valjevo kasni sa ovom Strategijom jer je rok bio 6.januar , ali i da je ministarstvo imalo razumevanja te i da će sačekati Valjevo. Sekretar je u toku dana obišao stadion na Pećini uz konstataciju da ipak ono što je nakon poplave uradio Fudbalski Savez Srbije nedovoljno kako bi stadion bio vraćen u prvobitno stanje. “ Taj stadion je pretrpeo velika oštećenja , FSS je pomogao ali to nije dovoljno. Mislim da na ovaj broj stanovnika postojeća sportska infrastruktura u Valjevu ipak nije dovoljna. Izmedju ostalog infrastruktura je jedan od četiri elemennta i novog Zakona i Strategije sportu. Gledaćemo da pomognemo Valjevo , ali ono što je problem jeste da Valjevo nema projekte pa nema adrese na koju mogu da se jave trenutno“, kaže Peruničić.
Na pitanje Vamedie da li ministarstvo podržava izgradnju Hale sportova u Valjevu Peruničić odgovara potvrdno , ali dodaje da Valjevo nije konkurisalo sa tim projektom. “ Možda je Valjevo konkurisalo kod ministarstva privrede, ali koliko sam ja u ministarstvu , a to je četiri godine , Valjevo nikda nije kandidovalo dvoranu iako smo svake godine raspisivali konkurse.To je jedna velika investicija i to bi moralo na jedan drugačiji način da se finansira , preko Fonda EU jer ministarstvo ima direktni link sa tim Fondom ili da se proglasi objektom od nacionalnog interesa pa da direktno Vlada to finansira. Ministarstvo sporta što se tiče samo sporta raspolaže sa 30,5 miliona evra . Završavamo atletsku dvoranu u Novom Pazaru i radili smo u prošloj godini niz sportskih objekata manjeg gabarita širom Srbije . I ove godine za sledeću raspisujemo konkurs i potrebno je da Valjevo konkuriše pa da vidimo da zajedničkim snagama nešto uradimo“, kaže Peruničić.
Po njegovom mišljenju neophodno je uraditi analizu projekta Hale i uskladiti je sa potrebama grada. Kako je projekat Hale već jednom revidiran na zahtev ministarstva odnosno smanjen što je izazvalo iznova rekonstrukciju temelja i dodatne troškove Vamedia je pitala peruničića da objasni na šta se konkretno misli po pitanju analize. “ Mora se tačno videti čime Valjevo raspolaže, a šta mu je potrebno pa da onda tek vidimo da li je taj objekat od značaja za ovaj grad. Ako se ustanovi analizom da jeste možemo se dogovratai o tome“, objasnio je Peruničić.
Novi Zakon o sportu predvidja veću uključenost dece i potpunu zdravstvenu zaštitu za decu , ali i starije sportiste na osnovu uključenosti ministarstva zdravlja u samu realizaciju Strategije sporta u Srbiji. Izmene će uslediti i u finansiranju.

“ Sada smo u fazi izrade pravilnika kada je novi Zakon u pitanju i tu nam je jako važna kategorizacija i finansiranje što je obaveza i za lokalne samouprave . Predvidjeno je da svaki lokalni budžet od sredstava opredeljenih za sportske klubove jednom klubu može dati najviše 20% sredstava stim da taj klub mora najmanje 15% sredstava da utroši na mladje kategorije“ , kaže Peruničić.

image S obzirom da je u Valjevu gotovo tradicija da najviše sredstava iz budžeta dobijaju KK Metalac i FK Budućnost Krušik sudeći po Peruničićevim rečima već naredne godine isti scenario neće biti moguć. U prošloj godini KK Metalac iz budžeta ostvario je prihod od 15 miliona dinara iz budžeta grada dok je za sportske klubove bilo predvidjeno 43 miliona. Po ovoj računnici ministarstva i novog Zakona sa budžetom za sport od 43 miliona Metalc bi mogao da dobije 7 miliona što je duplo manje od prihoda koje sad ostvaruje . “ To je tačna računica . Mi želimo da se sredstva ravnomerno rasporede i zato nam je važna Strategija i zato nam je važan pravilnik. Tu su kriterijumi jako važni. Svaka lokalna samouprava mora da donewse Strategiju koja prati državnu pa i Valjevo. Posebno Strategija predvidja jednog inspektora koji prati sredstva. Svaka lokalna samouprava mora imati inspektora . Ako u valjevu ima i više od 40 klubova sredstva moraju biti ravnomerno rasporedjena , a na osnovu kriterijuma koje sadrži Strategija grada koja opet prati državnu Strategiju“, objasnio je državni sekretar.
Na samoj tribini Peruničić je predstavio Strategiju o sportu , a prisutni su uglavnom imali pitanja upravo za ravnomernost raspodele sredstava , korišćenje sportskih objekata i mogućnost distanciranja politike od sporta.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.