Uklonjene letnje bašte

imageShodno gradskoj odluci, počelo uklanjanje letnjih bašti iz Tešnjara. Najveći broj ugostitelja se odlučio da samostalno uklone bašte dok će neke bašte ukloniti inspekcijski organi u saradnji sa „Vidrakom“.

Ovog prepodneva na licu mesta u staroj čaršiji Tešnjar bili su predstavnici komunalne inspekcije i komunalne policije u nadzoru nad sprovodjenjem gradske odluke o uklanjanju letnjih bašti. Najveći broj ugostitelja uklanjanje je započeo sam  . „ Nema nikakvih problema većina je uklonila sama . Oni kojima je danas isticalo rešenje su to uradili , ali i oni koji imaju još par dana po rešenju . „Vidrak“ je uklonio baštu „Pinice“ jer je rešenje isticalo danas , a vlasnik nije sam uklonio baštu. Ostala je još jedna za koju je vlasnik najavio da će je sam ukloniti u toku sutrašnjeg dana“, kaže načelnik komunalne policije Siniša Djurić.

Pre upućivanja rešenja za uklanjanje letnjih bašti grad je postigao dogovor sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture o izradi tipskih letnjih bašti koje će biti montažne i koje je po isteku letnje sezone moguće lako ukloniti. Tipske bašte trebalo bi da doprinesu budućem izgledu Tešnjara i pre svega očuvanju njegove ambijentalne celine. Grad Valjevo izvesno će morati da donese i niz pratećih odluka ukoliko ima nameru da Tešnjar bude prepoznatljiv deo grada baš za Valjevo , ali i potvrdjena lokacija za snimanje filmova.

image Bašte se uklanjaju i vrlo brzo ugostitelji će dobiti nove projekte bašti koje će krasiti Tešnjar , ali ne treba zaboraviti da je do donošenja ovakve odluke došlo jer su pojedini ugostitelji pored činjenice da nemaju dozvolu ni za letnju baštu iste počeli da prepravljaju u zimske za šta su tek neophodne brojne dozvole.
Grad Valjevo sada jasno ima šansu da ovaj deo grada unapredi što podrazumeva i fasade , ali i krovove i druge radove koje treba izvesti na pojedinim objektima. Takvim radovima niko bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika ne može pristupiti pa je sasvim sigurno udeo Zavoda u ovoj priči prilično velik.

S.V.  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.