U Novom naselju na straži zbog bazne stanice

imageTelekom započeo postavljanje bazne stanice na postojeći stub Telenora u Novom naselju , a da prethodno o tome nije obaveštena Gradska uprava . Meštani ulice Ivana Cankara na danonoćnom dežurstvu kako bi sprečili nezakonito uključenje stanice.

Pre dva meseca meštani ulice Ivana Cankara u Novom naselju primetili su radove na antenskom stubu Telenora u njihovoj ulici i obavestili ekološku inspekciju. „Odmah smo obavestili inspekciju jer mi imamo jedno jako loše iskustvo sa postavljanjem bazne stanice VIP-a koja je takodje bila protiv zakonita i koju smo zakonski uklonili. Inspekcija je došla i konstatovali su da oni ne mogu ništa da urade jer tu još uvek ništa nije postavljeno , a oni su izjavili inspekciji da nemaju nameru ništa da postavljaju. Tada su prekinuli radove , a posle dva meseca izabrali su najlošiji dan kad je vreme u pitanju bila je užasna vejavica pa su oni nešto natkrivali da bi mogli da obave radove i tad smo videli postavljaju još jednu baznu stanicu. Šta su mislili da mi nećemo zbog kijameta videti šta oni rade“, kaže Zoran Djurić meštanin pomenute ulice i odbornik u Skupštini grada Valjeva.
Djurić kaže da su odmah obavestili načelnika Gradske uprave koji je uputio inspekciju te i da je inspekcija dolaskom na teren ustanovila da ne postoje nikakvi papiri o tim radovima i baznoj stanici. „ Oni su samo imali papire odnosno ugovore izmedju Telekoma i telenora čiji je stub inače. Ništa drugo. Nijedan jedini dokument , dozvolu . Oni su da bi mogli da to postave da pribave dozvole za šta je morala biti obaveštena Gradska uprava , mora biti uradjena Studija uticaja na životnu sredinu, javna rasprava održana, pribavljena dozvola jer znate nije isto da li imate dve bazne stanice ili jednu .Inspekcija im je smesta prekinula radove tada smo praktično dobili potvrdu da se radi o Telekomu“, priča Djurić.
Kako je inspekcija naložila hitni prekid radova po rečima meštana došla je ekipa Telekoma iz Beograda da izvrši merenje . „ Kakvo merenje kad njihova stanica još nije uključena , to je inspekcija zabranila. Šta oni sad mere ? Merenje je moguće izvršiti kad je bazna stanica u funkciji. To je bacanje prašine u oči“, kaže Djurić.

image

Meštani ove ulice već su imali slično iskustvo sa VIP-om i kažu spravom strahuju da se radi o ilegalnim radnjama. „ Mi smo dobili nezvaničnu informaciju da ni Telenor nema sve papire, ali to ne mogu da tvrdim , ali mogu da tvrdim da urbanisti grada ne rade svoj posao. Kako je moguće da oni to ne znaju? Mi smo dobili obećanje i u vezi VIP-a isto od načelnice Jasne Aleksić da će ispitati sve pa nisu uradili ništa. VIP je sve falsifikovao, pa kako je to prošlo pored naših urbanista? Da je ovo pravna država oni više ne bi mogli da rade kao urbanisti jer očito ili ne znaju ili postoje neki drugi uticaji. Mi sad imamo još drastičniju situaciju i teško nam je da verujemo da će nešto oni da preduzmu“, ogorčeni su meštani ove ulice.

Na pitanje Vamedie šta su im naredni koraci Djurić kaže da sada praktično dežuraju kako ne bi dozvolili da neko iz Telekoma dodje i priključi stanicu. „ Pa šta ćemo , čuvamo stražu. A ko je čuva? Mi smo ovde pored Elektroistoka i sad imamo i baznu stanicu i ovde imamo dva obolela od Parkinsonove bolesti, dva karcinoma kože , dvoje je umrlo od raka na mozgu, svi ostali su imali neku vrstu šloga i imamo deset ljudi koji su imali infarkt . Ovde su samo bolesni i deca su za sada zdrava. E ti bolesni dežuraju da opet po nekom kijametu ne dodju ili pod okriljem noći možda“, ogorčeno je odgovorio Djurić.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.