Stiže izveštaj o robnim rezervama

imageIzveštaj o stanju robnih rezervi Grada Valjeva naći će se na sednici Skupštine koja će biti održana krajem februara ili početkom marta. Konačno su uradjeni zvršni računi iz prethodnih godina , a pred gradom je odluka šta sa robnim rezervama?

Grad Valjevo 2010. godine rasprodao je svoje robne rezerve izuzev mesa što se po zakonu čuva u živoj stoci. Kako se ovaj oblik robnih rezervi pokazao kao neadekvatan i neiskoristiv u situacijama kada su robne rezerve bile potrebne gradu. Gradska Direkcija za robne rezerve proživljavala je transformacije koje se mogu nazvati neverovatnim i za Srbiju , neki su završili i na sudu . Neki su se svakako okoristili, a da li će odgovarati teško je pretpostaviti jer se opet sve dešava u Srbiji , a zna se kod nas je odgovornost vrlo rastegljiv pojam.

Agencija koju je Grad angažovao da uradi završne račune taj posao je radila skoro dve godine . Iz samo ovog podatka jasno je koliko se nemarno grad odnosio prema robnim rezervama . Kako Direkcija od osnivanja nije imala službu računovodstva pitanje je zašto grad nije radio svoj posao po tom pitanju? Zašto niko u ovom gradu odnosno Gradskoj upravi nije bio zadužen za tu oblast? Zato što nemamo računovodje? Ekonomiste? Ili je istina zapravo u rečenici koja je svojevremeno izgovorena za Vamediu – To nije moj posao?
Sada su crte podvučene , grad je osnovao novo javno preduzeće koje bi moglo da preuzme raspolaganje stokom koja se sada nalazi kod držalaca pod ugovorom. Ali kako će se postupati sa njom, kako kažu, odluka je koja još nije doneta.
Gradu su potrebne robne rezerve do sada je nekoliko puta transparentno priroda pokazala , ali sve i da ih grad oformi u smislu osnovnih životnih namirnica gde bih i skladištio kad grad ne raspolaže nijednim magacinom. Jedini koji je bio na raspolaganju trenutno je pod zakupom. A u zakup je 2010 godine izdat pod izgovorom da je neuslovan. Interesantno je da je za šećer i so bio neuslovan ali ne i za artikle preduzeća Vega koje ga je uzelo pod zakup. Ipak to su pitanja za nekadašnjeg gradonačelnika Zorana Jakovljevića i aktuelnog Stanka Terzića.
Ono što je važno jeste da će grad konačno saznati koliki je stočni fond kojim raspolažemo i potom šta ćemo sa njim.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.