Samokontrola ili 1200 evra

imageDrsko ponašanje, pod šta može da se podvede i pogrdno izražavanje o političaru u javnosti, biće kažnjavano i sa 150.000 dinara umesto dosadašnjih 700 dinara, novi su predlozi izmene zakona. A ko kažnjava političare?

Novi predlog za izmenu zakona umnogome pooštrava brojne kazne pa su umesto simboličnih cifara predvidjene i zatvorske kazne pored novčanih.
Vređanje službenog lica više nije krivično delo, već prekršaj koji može biti sankcionisan dvomesečnim zatvorom.Medju brojnim izmenama jedna je posebno privukla pažnju javnosti , a u kojoj se kaže da se drsko ponašanje i pogrdno izražavanje o političaru u javnosti može podvesti pod kršenje zakona i za to je predvidjena kazna od 1200 evra ili 150 000 dinara.Na pitanje mnogih kako će se znati šta je drsko ponašanje prema političaru stiglo je objašnjenje da je preduslov za procesuiranje to da neko u javnosti bude time uznemiren. To praktično znači da svako ko u svom govoru , nastupu ili nekoj manifestaciji mišljenja uznemiri političara ili nekog drugog u javnosti može biti procesuiran, a država prihodovati ne male pare.

Do sada su se u javnosti u više navrata pojavljivale informacije o ljudima koji su pogrdnim imenima nazivali političare , a najdramatičnije je shvaćen navijač na utakmici koji je u kameru uzviknuo „Vučiću pederu!“. Na prozivci su se našli i blogeri i tviteraši koji su sebi dali „previše“ slobode.
Možemo se složiti da bilo kakvi ružni epiteti treba da budu izbegnuti bilo ko da je u pitanju te da su to vrlo ružni maniri kojih treba da se okanemo u svakodnevnom govoru i ponašanju. I da razumemo da su predvidjene kazne, ostaje pitanje ko kontroliše političare koji ne beže od toga da u svojim govorima svoje kolege pa i saradnike i one sa kojima dolaze u kontakt po prirodi posla nazovu ružnim imenima ili im upućuju neumesne komentare.
Neko će reći njih će sankcionisati premijer Aleksandar Vučić kao u slučaju ministra odbrane Bratislava Gašića. Istini za volju premijer jeste javno ukazao na Gašićevu grešku u nepoštovanju novinarke , ali i pre svega žene , a najavljene sankcije za njegovo ponašanje još uvek nisu realizovane . Gašić je dakle pretpeo ukor? Javni ukor?
A gde su sankcije ? Ako već zakon predvidja za nekog 1200 evra, šta predvidja zakonodavac za sebe?
Možda stara :Kadija te tuži kadija ti sudi?
Kultura govora i ponašanja nije nešto od čega bi trebalo da bežimo, ali ne da pravila važe samo za pojedine grupacije već za sve.
Ipak kako će ovaj zakon proći ostaje još da vidimo, a do tada pazite šta govorite ili bolje reći gde govorite.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.