Inspektori u proveri

imageDo 2 . februara broj zaposlenih u javnom sektoru Srbije mora biti manji za 14 512 ljudi. Nakon toga kreće drugi krug otpuštanja pri čemu će biti ugašeno još 20 000 radnih mesta. Valjevo za sada ne mora da otpusti nikog jer ima 26 zaposlenih manje od dozvoljenog broja.

“Ministarstvo upozorava sve korisnike javnih sredstava da će se poštovanje zakona strogo kontrolisati, i da vode računa da se racionalizacija vrši kroz reorganizaciju koja će omogućiti trajno ukidanje radnih mesta, a nikako proglašavanjem za višak zaposlenih čije je radno mesto potrebno. Takve zloupotrebe poznate su odranije – da se zaposleni penzioniše uz otpremninu, a na njegovo mesto zaposli novo lice”, navodi Ministarstvo državne uprave.
Grad Valjevo je nakon predaje spiskova o broju zaposlenih medju retkim gradovima u kojima ima manje zaposlenih nego što je to novom odlukom predvidjeno. Država je predvidela da Grad Valjevo može imati 1287 zaposlenih , a utvrdjeni broj je za 26 osoba manji.
One koji ne prilagode broj radnih mesta vladinoj odluci, čeka kazna do dva miliona dinara. A posle februara sledi druga faza u kojoj do kraja godine treba ugasiti još 20.000 radnih mesta.
Kako najavljuje ministartstvo broj zaposlenih mora biti uskladjen sa odlukom Vlade , a da li se odluka sprovodi onako kako je predvidjeno proveravaće inspektori u gradovima i opštinama.
Grad Valjevo je najavio uskladjivanje sa dozvoljenim brojem zaposlenih te i da će zatražiti od ministarstva dozvolu za upošljavanjem 26 lica . Nije poznato da li je Grad već uputio takav dopis ministarstvu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.