Protiv zagadjenja vazduha

imageGrad Valjevo korigovaće postojeći ugovor sa Zavodom za javno zdravlje u vezi obaveštavanja o izmerenim vrednostima aerozagadjenja. U najavi opremanje merne stanice koju grad poseduje.

Grad Valjevo po postojećem Ugovoru sa Zavodom za javno zdravlje dobija informacije o izmerenim vrednostima aerozagadjenja , ali prekasno , smatra zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. „ Neke tačke tog Ugovora moraju biti korigovane . Najpre mi recimo sve saznajemo mesec dana kasnije . Recimo u januaru ako je izmereno zagadjenje trećeg ili četvrtog mi ćemo to saznati tek 15. februara. To nije dobro jer mi ne možemo pravovremeno da reagujemo , a reakcija u tim situacijama podrazumeva da obavestimo gradjane na vreme da deca i bolesni ne izlaze napolje bez preke potrebe. i insistiraćemo na uvodjenju tog člana o tome da nas odmah obaveštavaju“, kaže Kovač.
On dodaje i da problem postoji i u samom Zavodu jer kako kaže oni kada jedan dan izmere vrednost treba im još dan ili dva da to potvrde. Kako je Grad svojevremeno dobio uredjaj za merenja i ta merna stanica se nalazi na uglu Uzun Mirkove ulice i duplih traka , ali nikada nije stavljen u funkciju Kovač najavljue da će i to biti promenjeno. „ Mi smo u Fondu kad je ekologija u pitanju opredelili 9,5 miliona za Toplanu i toplifikaciju tačnije , ali je nabavka izvršena u nižoj vrednosti i tu nam je ostalo 1,3 miliona dinara i taj novac ćemo preraspodeliti na nabvku softvera i nedostajuće opreme za ovu mernu stanicu. Isto će biti nabavljeno i za mernu stanicu kad su hidrološka očitavanja u pitanju . Za sada te dve stanice treba da šalju podatke direktno RHMZ pa da oni nama kasnije te podatke vraćaju . Mi ćemo sada pokušati a se uključimo tako da i sami možemo da ih očitavamo. Naravno za to nam je potrebno jedno stručno lice koje to zna da radi“, kaže Kovač.
U narednom periodu inspekcijski organi napraviće kontrolu svih velikih kotlarnica u gradu koji jesu najveći zagadjivači i najpre dati preporuke za ugradnju potrebnih filtera ili tamo gde je veća mogućnost za promenu energenta.
Istovremeno Grad će pokušati da konkuriše za sredstva po ovom osnovu i kod IPA fondova. „ Odeljenje za razvoj to već radi u smislu da već ovih dana oni traže odgovrajuće konkurse na koje možemo da se javimo. Mi smo već jednom po osnovu Kjoto sporazuma povukli sredstva za Toplanu 2004 . godine od Evropske banke. Tražili smo 12 miliona evra , dobili smo 3,5 miliona. Sada ćemo videti šta je to što je nama najpovoljnije i šta možemo u skorije vreme da realizujemo“, objašnjava Kovač.
Po njegovim rečima Grad nema konstantno zagardjenje već ima pikove u danima , odnosno prosečno zagadjenje na mesečnom nivou ne prelazi granice dozvoljenog.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.