Preti krov , ali i vlaga

imageMedicinska škola u Valjevu dobiće 27,5 miliona dinara na osnovu programa obnove od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.Krov zgrade preti djacima i profesorima dok vlaga čini svoje.

Zajedno sa Gradom Valjevom Medicinska škola „Dr Miša Pantić“ konkurisala je za sredstva kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i ovih dana stigla je informacija da su odobrena sredstva u visini od 27,5 miliona dinara. “ To su sredstva za vrlo urgentne radove što podrazumeva krov, zamenu stolarije i jednog dela fasade koja će izvesno biti oštećena prilikom ovih radova. Radovi koje ćemo izvesti su pre svega bezbednosni jer niko ne očekuje da kad udjete u neku kuću nešto može da vam padne na glavu , ali ovde u školi to može da se desi jer je krov u potpunosti propao i truo . Isto je i sa prozorima gde nam je 2/3 prozora zašrafljeno jer ne mogu da se otvaraju i zatvaraju. Pored bezbednosti jasno je da će ovi radovi uticati i na energetsku situaciju u školi pa ćemo moći da trošimo manje ogreva“, kaže Aleksandar maravić direktor škole.

Ovako loše stanje objekta i ne čudi s obzirom da je zgrada u kojoj se škola nalazi izgradjena 1906. godine , a u samu zgradu škola je useljena 1965 godine . U medjuvremenu je bila deo kasarne artiljerijskog puka dok je jedan deo zgrade bio konjušnica.

image

“ Najbolje rešenje za našu školu je novi objekat. Ali grad za to nema novca , a čini mi se da Republiku takva izgradnja ne interesuje preterano. Ovo su hitni radovi jer je bezbednost i dece i nastavnog kadra zaista ugrožena. Nakon ovih radova trebalo bi da se radi i kapilarni prekid izmedju temelja i zidova kako bi se sprečila vlaga koje sada ima jako mnogo i naravno fasada u celosti“, kaže Maravić.
U ovoj školi trenutno ima 673 učenika , a generacije valjevskih lekara potekle su upravo iz ovog nikad uslovnog objekta.
Gotovo da nema vlasti koja nije u svoj program uvrstila neku ideju vezanu za zgradu škole , ali velikih ulaganja nije bilo. U poslednjim godinama ovo je najveće ulaganje do sada. Odluka o obavezema grada biće doneta na sednici Veća koja se očekuje do kaja ove nedelje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.