Potrebno ozbiljno rešenje za devastaciju puteva

imageU selu Prijezdić kod Valjeva trenutno je u toku nasipanje seoskog puta koji je uništen radom tamošnjeg kamenoloma. „Postigli smo dogovor, kamenolom daje materijal , a grad mašine kako bi i ovi ljudi imali pristojan prilaz kućama“, kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić.

Nije prvi , a moguće ni poslednji put da teški kamioni nekog kamenoloma oštete putnu infrastrukturu. Pod tim kamionima troši se i asfalt , a tek seoski putevi nemaju gotovo nikakve šanse. Takav je slučaj sa putem do 12 kuća u selu Prijezdić . Meštani ovog sela obratili su se gradskoj Direkciji za pomoć. “ Postigli smo dogovor sa kamenolomom da oni daju potreban materijal da se taj put naspe , a mi ćeo u završenoj fazi izvesti mašine da taj put povaljaju i srede kako bi uopšte i bio u funkciji. Na žalost nije to jedini put i jedino selo jer gde god imamo neki kamenolom mi imamo sličnu situaciju“, objašnjava direktor Dragan Jeremić.

Iako je postojalo nekoliko inicvijativa kako bi se ovaj problem rešio nijedna od njih praktično niej realizovana. Jedno od predloženih rešenja bilo je da se od posebne naplate kamenolomima i drugim firmamam koje devastiraju zemšljište prikupe sredstva za popravku puteva koji se unište gradjani su tih godina dobili ekološku taksu . “ Postoji realan problem koji zaista treba rešavati i tu ne treba više čekati .Mora se pronaći način da se ono što se uništi vrati u prvobitno bar stanje . Kamenolomi raspolažu materijalom koji je potreban za takve radove i možda tu treba tražiti rešenje“, navodi Jeremić.
Ipak kako imamo situaciju da kamenolomi mogu da rade i bez pribavljenih dozvola godinama i da na to niko ne obraća pažnju, o čemu je Vamedia već izveštavala , teško je poverovati da bi sada u tu oblast moglo lako da se uvede red. Vrlo je moguće da opet kao te 2010 godine kada se kmenolomima „nasmešila“ taksa opet neke lobi grupe odrade svoje u gradskoj Skupštini.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.