Neradni dani januarski

imageNova godina u Srbiji počinje tradicionalno neradnim danima. Januar je u našoj zemlji inače mesec kada se najmanje radi.

U skladu sa zakonom o praznicima svaka nova godina počinje neradno. U Valjevu ovog jutra svi sem PU Milica Nožica koja radi po principu dežurstva vratili su se na svoja radna mesta.Ove godine prvi januar bio je u petak pa je samim tim taj dan bio i neradni. Standardna slavlja moguće je realizovati upravo pauzama u radu. Vrlo brzo koliko u četvrtak 7. januara uslediće Božić koji je takodje neradan dan. Najviše će se ovih dana odmoriti prosvetari kojima je prvi deo zimskog raspusta počeo 31. decembra 2015. godine koji je takodje bio neradan dan pa će raspust potrajati sve do 8. januara. Kako nakon osmog dolaze dva dana vikenda prvi radni dan za prosvetare i školarce uslediće tek 11. januara. Po kalendaru za prosvetare oni će na zasluženi odmor ponovo od 1. do 12. februara.
Neka istraživanja ranijih godina pokazala su da je januar tradicionalno mesec slavlja s obzirom da se u njemu pored Nove godine i Božića nalaze i vrlo brojna slava Sv Jovan , ali i Srpska nova godina. Po zakonu oni koji slave imaće neradni dan na Jovanjdan , a Srpska nova godina je još uvek po zakonu radna.
Nekada je upravo proslava Srpske nove godine bila vrlo važan datum , ali kako stvari stoje poslednjih godina ovog datuma se retko ko i doseća. Mnogi se zato slažu da je proslava Srpske nove godine koja je godinama bila zabranjena zapravo tada bila i mnogo interesantnija , ali i da je njen značaj ponajviše bio odraz političkih sukoba i previranja u samoj državi.
Januar je inače mesec u kome Srbi najviše potroše . Najpre zbog same Nove godine , a potom i Božića čije obeležavanje sobom tradicionalno nosi i izdvajanja iz kućnih budžeta.
Oni koji su bolje situirani januar tradicionalno koriste za odlazak na zimovanje trošeći tako preostale dane od odmora ili pridodato bolovanje.
Najveći broj Valjevaca trudio se da ni za novogodišnje praznike ne potroši mnogo smatrajući da bi uštedjeno moglo biti potrošeno za Božić pa im odlasci na planinu i ne padaju na pamet.
Ipak počla je nova godina koja će nam možda doneti bolje dane , a možda sve opet ostane po starom. Čak se ni političari pred ovu novu godinu nisu previše oglašavali obećanjima.
Možda će nekom zato zazvučati ironično priča o neradnim danima i odmorima kad se zna da je na evidenciji valjevske Filijale za zapošljavanje preko 8 000 nezaposlenih gradjana . Ali zakon je zakon , a on kaže onaj koji radi treba i da se odmori. Na žalost valjevski privatni sektor ne čita mnogo zakonske akte pa su mnogi u Valjevu radili i radiće u januaru kao da se ništa ne dešava.

Neradni dani :

01. 01. Nova godina – Petak
02. 01. Nova godina – Subota
07. 01. Božić – Četvrtak
15-16. 02. Sretenje, Dan državnosti – Ponedeljak – Utorak
29. 04. Veliki petak – Petak
01. 05. Vaskrs – Nedelja
02. 05. Vaskrsni ponedeljak – Ponedeljak
01-03. 05. Praznik rada – Nedelja – Utorak
11. 11. Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Petak

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.