Konak kneza Jovice priča koja traje

imageJoš 2006. godine počela je intenzivna priča o Konaku kneza Jovice u Tešnjaru i njegovom urušavanju. Ova priča nije završena ni do danas , a svaku eventualnu sanaciju zaustavili su nerešeni imovinsko pravni odnosi više vlasnika .

Kulturno-istorijski spomenik Konak kneza Jovice , građen u prvoj polovini 19. veka i pod zaštitom države je od 1971. godine, pored starosti samog objekta dodatna šteta načinjena je na njemu u zemljotresu 2008 godine. Još 2005 godine uradjen je projekat sanacije objekta , ali za tu sanaciju nikada nije bilo dovoljno novca. Tako da su ozbiljna oštrećenja nastala u jesen 2010 godine kada se jedan deo krova survao u dvorište.
Konak je u privatnom vlasništvu i tu su vlasnici tri poslovna prostora i jedan vasnik stana na spratu samog Konaka. Medjutim upravo zastoj oko eventualne sanacije i jeste u nerešenim imovinsko pravnim odnosima pa su vlasnici već godinama na sudu , svako tražeći svoju pravdu. A pravda je izgleda vrlo spora. Grad Valjevo shvatajući važnost objekta koga smatraju biserom narodnog graditeljstva u više navrata do sada je pokušavao da postigne dogovor sa vlasnicima. „ Zaista smo više puta imali predloge da u zamenu za taj objekat kako bi uopšte mogi da ga saniramo oni dobiju odredjenu kvadraturu u stanovima koji su vlasništvo grada. Tražili smo i procenu, ali realnu procenu vrednosti od njih , ali je nismo dobili . Oni moraju izmedju sebe prvo da reše svoje odnose i preciziraju čije je šta i u kom procentu , površini da bismo mi na kraju znali sa kim zaista pregovaramo. Ovako svima su nam vezane ruke , tu više niko ništa ne može da uradi“, kaže direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Istini za volju sama činjenica da je objekat privatno vlasništvo zahteva prema pravilima Zavoda i učešće vlasnika u sanaciji za šta su oni odavno izjavili da nemaju novca. S druge strane nijedno ministarstvo ne može po zakonu finansirati rekonstruciju ili sanaciju privatnih objekata.
Za to vreme dok se čekaju sudske presude zub vremena uzima danak nad ovim objektom i on odavno nije reprezentativna gradjevina u Valjevu. Svojevremeno je i Demokratska stranka imala predlog da se vlasnici obeštete , a zgrada nakon sanacije pretvori u vizitorski centar, ali su i demokrate pokušavajući u svom mandatu da reše problem na kraju odustale jer su upravo nerešeni imovinsko pravni odnosi bili presudan kamen spoticanja.
U to vreme i Zavod za zaštitu spomenika kulture izneo je stav da se ne bi bunio bez obzira koju namenu bi ovoj zgradi opredelio grad. Kako sada stvari stoje namena bi bila najmanji problem , ako se ikada do tog trenutka i dodje.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.