Temelji koji stoje

      Нема коментара на Temelji koji stoje

imageTemelji zgrade socijalno stanovanja koji su postaveljni 1999. godine u naselju Kolubara II još uvek stoje iako odavno zarasli u korov. Prvobitni projekat zgrade predvidjao je 44 stana i zahtevao je preprojektovanje.

U ovom trenutku dok država prikuplja dokumentaciju za gradnju zgrade socijalnog stanovanja temelji zgrade koju je započeo grad Valjevo još 1999. godine zarastaju u korov. Kao preduslov nastavka izgradnje ove zgrade grad je 2013. godine zatražio od Direkcije za imovinu postojeći projekat . Po pristizanju projekta iz Direkcije za imovinu ustanovljeno je da sam projekat ne odgovara više novim zakonskim aktima te i da je potrebno njegovo preprojektovanje. „ Mi smo još te 2013. godine započeli pregovore sa Direkcijom koja je inače vlasnik temelja zgrade , ali do danas nismo postigli konačni dogovor o njihovom procenualnom udelu ukoliko bismo mi izgradili zgradu. Problem je bio i u tome što se u toj Direkciji promenilo nekoliko direktora i svaki je imao drugačiju procenu vrednosti. Najdrastičniji procenat koji smo dobili bio je 30% udela u zgradi što mi kao grad nismo mogli da prihvatimo. Sada smo ponovo u pregovorima sa njima i videćemo da li ćemo uspeti da tu nešto uradimo“, objašnjava direktor Direkcije za urbanizam Grada Valjeva Dragan Jeremić.
U samom gradu stanari za ovakvu zgradu brzo bi se našli , a pored socijalnih slučajeva grad bi stanove mogao da kompenzuje i sa licima koja imaju imovinu koja je sa druge strane potrebna gradu. „Projektovani stanovi su preveliki i po mom mišljenju tu treba ići na manju kvadraturu odnosno na veći broj stambenih jedinica. Neke od tih stanova mogli bismo da iskoristimo i za kompenzaciju sa gradjanima koji imaju neke svoje objekte ili su vlasnici prostora koji je potreban gradu kako bi se razvijao. Mi nemamo toliko novca koliko gradjani obično traže kada udjemo u neke pregovore oko otkupa kada su nam potrebne parcele recimo, ti stanovi mogli bi biti i neko rešenje, ali ta zgrada prevashodno bi morala imati namenu socijalnog stanovanja“, kaže Jeremić.
Izgradnju ove zgrade grad ne bi mogao da finansira u celosti i u tom slučaju partner bi se tražio u ministarstvu gradjevine.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.