Potrebno je imati i neoverenu zdravstvenu knjižicu

imageDom zdravlja Valjevo poziva pacijente koji nemaju overene zdravstvene knjižice ili ih uopšte nemaju, a imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, da na preglede nose stare knjižice ili preuzmu nove neoverene knjižice u filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Naime, po Zakonu o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja iz 2013. godine, deca do 18 godina, trudnice i porodilje u periodu do 12 meseci po rođenju deteta imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira što im isprave o zdravstvenom osiguranju nisu overene. Međutim, značajan deo pacijenata dolazi na preglede ili propisivanje terapije bez ikakve knjižice tako da lekari ne mogu evidentirati uslugu, niti je prijaviti Republičkom fondu (što je obaveza).
Zbog toga Dom zdravlja obaveštava pacijente da će bez ikakvih problema dobiti zdravstvenu zaštitu i sa starom neoverenom knjižicom, a ukoliko je nemaju, da je mogu izvaditi u valjevskoj filijali Fonda za zdravstveno osiguranje i sa takvim knjižicom ispuniti pravo na zdravstvene usluge, bez obzira što nije overena. Na taj način učiniće uslugu i sebi i Domu zdravlja jer će pregledi i terapije na zakonski način biti evidentirani u sistemu republičkog fonda. Uprava Doma zdravlja se nada da će naići na razumevanje ove grupacije pacijenata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.