„Polet” od gubitaka do penzije

imageJKP „Polet“ u narednoj godini očekuje dobitak , ali i dalje za ovu ostaje gubitaš.Gubitak „Poleta“ u ovoj godini trebalo bi da bude u iznosu od 1,2 miliona dinara.“Polet“je sudeći po godinama starosti zaposlenih preduzeće u kom se samo čeka penzija.

Programom poslovanja JKP „Polet „ predvidjeni su prihodi u visini od 35,9 miliona dinara. Prihodi bi trebalo tako da budu viši od ovogodišnjih za 7,97% što „Polet“ očekuje da će ostvariti zahvaljujući povećanom obimu posla. Istovremeno ovo preduzeće po rečima direktora Dragana Brankovića očekuje povećanje rashoda za 3,94%. „ Očekujem da negde možemo da nadjemo prostora da ove rashode smanjimo.“ Pošto smo već sebi dali zadatak da imamo prihode u navedenom iznosu pokušaćemo da maksimalno iskoristimo postojeće kapacitete , ali i da idemo na maksimalno iskorišćenje zaostalih potraživanja Što se tiče investicija predvideli smo 2,5 miliona dinara i tu je previdjena nabavka još tri rashladne vitrine za mleko i mlečne proizvode na šta nas zakon obavezuje . Predvideli smo i većinnu radova podvodimo pod tekuće održavanje, planirali smo i neki projekat za natkrivanje kako bismo zadržali postojeće zakupce“, kaže Branković.
Dok „Polet“ za investicije izdvaja 2,5 miliona za zarade predvidja izdvajanje od 23,5 miliona dinara što u ukupnim rashodima čini 66,15%. Ovaj podatak nalazi se na samom početku materijala podeljenog Većnicima dok se na strani 25 navodi : „Najznačajniji su Troškovi zarada i nakanada i ostali lični rashodi koji iznose 25 472 o68 dinara sa učešćem od 71% u ukupnim poslovnim rashodima“. Nejasno je koja je od ove dve cifre zapravo tačna .
Ovaj iznos za zarade trebalo bi da je umanjen po osnovu zakona za 1,4 miliona dinara.
U programu ovog preduzeća se navodi i da je prosečna zarada isplaćena u toku 2015 godine bila oko 43 000 dinara.Dok direktor kaže da je gubitak značajno manji nego prethodnih godina taj gubitak u odnosu na njegovu izjavu za govornicom u Skupštini početkom godine a govoreći o gubitku za 2014, niži je za realno 300 000 dinara.
U tabelarnom prikazu datom u izveštaju dostavljenom Veću u 2015. godini za prevoz zaposlenih na posao i sa posla ovo preduzeće je utrošilo 1,03 miliona dinara, dnevnice na službenom putu islaćene u iznosu od 22 000 dinara. Obe ove pozicije u planiranom budžetu za 2016. godinu su značajno niže za putne troškove 312 000 dinara , a za dnevnice na službenom putu 5 000 dinara.
Interesantni su i podaci koji pokazuju da „Polet „ ima 35 zaposlenih , ali medju njima nema zaposlenih starosti od 30 do 40 godina ni onih mladjih od 30 godina. Najveći broj zaposlenih starosti je od 50 do 60 godina .
Dok Branković kaže da je i gubitak od 1,2 miliona manji nego prethodnih godina kada je dostizao 3 ili 5 miliona dinara postavlja se pitanje da li su realna očekivanja da zaposleni sa ovom starosnom strukturom ostvare sada dobitak , ako to nisu uspevali ranijih odina dok su bili mladji. Moguće je da ovo očekivanje Branković zasniva na iskustvu , ali teško na inventivnosti i energiji koja bi se očekivala od mladjih ljudi. Uzimajući u obzir da je ovo preduzeće stecište bivših direktora jasno je da se poredeći podatake o starosnoj strukturi dovodi do zaključka da je „Polet“ preduzeće u kom se čeka penzija . Zaposlenih preko 60 godina ima čak 5.
Ovakvi pokazatelji još nisu izgleda signal da „Polet“ treba u potpunosti reorganizovati jer je Veće usvojilo predvidjeni program deleći očito optimizam direktora.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.