Ostavke nema , a kad će , ne zna se

imageMinistar Bratislav Gašić još uvek nije smenjen niti je podneo ostavku , a pisanja pojedinih dnevnih listova upućuju na to da bi njegova smena moga da usledi tek na proleće , možda oko izbora.

List Blic piše da bi smena ministra Gašića mogla da usledi tek na proleće dok u medjuvremenu direktori fabrika namenskie industrije smatraju da Gašić ne treba da bude smenjen. Skandalozno saopštenje za javnost u medjuvremenu je izdao GO SNS u Kruševcu odakle se Gašić i otisnuo u ministarske vode . Od pomenutog saopštenja ogradio se sam vrh SNS-a. Naime u njemu tamošnji sugradjani i partijski istomišljenici navode da je novinara B92 Zlatija Labović namerno kleknula kako bi isprovocirala ministra. Sav teret krivice po njima upravo je na pomenutoj novinarki dok je njihov od milošte zvani „Bata” žrtveno jagnje svih mogućih znanih i ne znanih stranih slila i plaćeničke „armije” koja se kune samo u destabilizaciju države.
Sa ovim se mišljenjem ne slaže ni premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je skandalozan njegov in i nadasve nedopustiv . Vučić kako se može pročitati u dnevnoj štampi smatra da će se gaši vratiti na političku scenu jer je upravo on taj koji je podneo najveći teret i na kome će biti pokazana odgovornost. Možemo dodati da je upravo on taj koji „voli novinarke koje lako kleknu”.
Srpska javnost nije baš naviknuta na smene zarad prihvatanja odgovornosti za pogrešne poteze pa je i samom najavom o smeni i tvrdnjom da Gašić ne može ostati ministar ostala pomalo iznenadjena. Za sada kako nema pomaka na tom polju iznenadjenje javnosti može slobodno da splasne te i da prosečan gradjanin kaže „Dobro je , već sam pomislio da ne živim u Srbiji”.
Sam pojam odgovornosti u srbiji je vrlo „kizav” teren. Dugogodšnji komunistički režim ojam kolektivne odgovornosti u toj meri je usaddio u gradjane Srbije da se taj izraz i danas pominje , a da niko ne zan zapravo šta to znači. Najčešće se kod nas koristi kada se želi izbeći odgovornost pojedinca . Prebacujući sve iz jednine u množinu jasno je da pravi krivci ostaju prikriveni. Ipak ni ta stara floskula u ovom slučaju ne bi mogla biti od pomoći ministru Gašiću jer su kamere sve zabeležile.
List Blic navodi nekoliko slučajeva u kojima je Gašić već poodavno trebao da bude pozvan na odgovornost:
„- izbegao je odgovrnost za okolnosti koje su dovele do smrti seedam osoba u helikopteru
-odbijao da ombudsmanu dostavi infromacije o incidentu sa vojnom policijom i Andrejem Vučićem na paradi ponosa
-odbijao da ombudsmanu dostavi informacije o prisluškivanju opozicionih stranaka i ljudi iz pravosudja
-od 2009 do 2014. godine preusmerio je 14,3 miliona iz gradskog budžeta Kruševca za Tv u njegovom vlasništvu”.
Ministar Gašić kako piše dnevna štampa i dalje radi svoj posao , a do kada – ne zna se. Ako već premijer Vučić navodi da će se Gašić vratiti , logično bi bilo da prvo mora da ode.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.