I Valjevo protiv novog Zakona

imageGradovi u Srbiji protive se nacrtu Zakona po kome bi 50% poreza na zarade odlazilo Republici. „ To je direktan udar na budžete lokalnih samouprava i na sam razvoj gradova.Ovako organizovana raspodela šalje nam poruku da nećemo daleko stići”, kaže direktor Direkcije Dragan Jeremić.

Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji najoštrije se protivi predlogu Zakona kojim
Bi 50 % prihoda od poreza na zarade odlazilo u republičku kasu. Trenutni odnos je 80% prema 20% u korist lokalnih samouprava. „Mi smo poslednjih godina mnogo uložili u industrijsku zonu , dajemo podsticaje za otvaranje preduzeća sa namerom da Valjevo učinimo što privlačnijim za razvoj privrede. Svake godine dajemo subvencije za četiri oblika zapošljavanja . Od države nismo dobili ništa”, kaže Jeremić.
Valjevo kao i drugi gradovi ni sada nije u mogućnosti da finansira sv zahteve gradjana , a tek sa novim odnosom prihoda jasno je da će budžeti biti prazniji na uštrb republike kase koja će biti punija po procenama za osam milijardi dinara.
„Ukoliko se to dogodi možemo da računamo na manje prihode u budžetu ,a samim tim i na manje novca za bilo kakve investicije . I ne samo to već se u pitanje dovodi i samo funkcionisanje grada. Mi već sada u Srbiji imamo situaciju da nam je samo Beograd izgleda bitan i uvek se tamo nešto gradi i radi dok se drugi gradovi iz tog Beograda izgleda ne vide. Pa ne možemo svi živeti u Beogradu . Zašto da i u Valjevu nemamo objekte koje ima Beograd a i ovde žive ljudi”, objašnjava Jeremić.
Predlog Zakona je i da se dva izvorna prihoda, naknada za životnu sredinu i firmarina, integrišu u porez na imovinu gradovi tvrde da to „ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani i to kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije“.
„ To znači povećanje poreza na imovinu, a ja zaista ne znam koliko je to uopšte više moguće povećavati shodno prihodima i prosečnoj zaradi domaćinstava. Lično mislim da su tu već shodno postojećem zakonu mogućnosti iscrpljene . Videli ste da je grad uvajajući odluku o porezima za 2016. godinu uzeo samo tržišne cene u obračun , a ne procene poreske uprave. Zakon kaže da se i te cene mogu uzeti za okvir , ali to nismo učinili jer su one daleko veće , a sdruge strane nisu uzeta ta tri prometa u obzir već svi ugovori o ostvarenom prometu nekretnina. Sve da ne bismo dobili povećanje poreza.I šta sad? Sad se predlaže da se porezi povećaju“, kaže Jeremić.
Javna rasprava po pitanju ovog zakona traje do 22. decembra , a upravo Stalna konferencija gradova i opština medju kojima je član i Valjevo uložila je u dopisu Vladi protest novom Zakonu. „ Naravno da smo protiv. Sve što smo uradili roteklih godina uradili smo od svojih sredstava uz minimalnu asistenciju države. Sada neka nam i ta sredstva smanje i možemo sve da zaustavimo“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.