Borci na sastanku sa državnim sekretarom

imageDana 11. 12 i 12.12.2015 godine održao se sastanak u Skupštini Grada Leskovca, povodom tekućih pitanja iz ostvarivanja prava boraca,ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.

Na istom sastanku učestvovalo je nekoliko predstavnika Udruženja boraca a predsedavali su Državni sekretar Ministarstva rada,zapošljavanja,boračkih i socijalnih pitanja gospodin Dragan Popović, predsednik organizacije veterana iz Leskovca, predsednik Udruženja Sabor i predstavnik lokalne samouprave Leskovac.
Na istom sastanku predsednik Udruženja boraca rata od 1990.godien Grada Valjeva pohvalio je rad Ministarstva za boračka pitanja i da su po prvi put počela da se ostvaruju nova prava,zakon o boračko invalidskoj zaštiti koji prvi put prepoznaje borce je pred ulaskom u Skupštinsku proceduru,nisu smanjivane u teškoj ekonomskoj krizi invalidnine porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima, Ministarstvo je po prvi put u ovoj godini obezbedilo oko 100 banja za ratne vojne invalide u Srbiji,ugovore za besplatno školovanje za decu ratnih vojnih invalida na višim i visokim školama,ugovor o povlasticama sa AMSS i td.
Bradić je istakao posebno da ga interesuju 4 ključna pitanja u zakonu a to su:
1.boračka legitimacija koja ima za cilj da lokalna samouprava ustanove i organizacije prepoznaju učesnika rata da je borac i da mu se na osnovu toga mogu dati prava a koje po zakonu mogu dati lokalne samouprave,ustanove i organizacije,
2.da lokalne samouprave moraju obezbediti subvencije borcima,
3.ukoliko borac nema po bilo kom osnovu zdravstvenu legitimaciju da će dobiti po osnovu statusa borca,
4.borci će imati 12 prava istim zakonom.
Državni sekretar Dragan Popović je govorio o novom zakonu i sve vreme isticao i hvalio Grad Valjevo,lokalnu samoupravu i Udruženje boraca koje je uspelo da obezbedi mnoga prava ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca i donelo odluke za prava boraca što je višegodišnji iskorak u odnosu na zakon koji konačno treba da se usvoji..
Posle sastanka u Leskovcu održalo se u 18 časova uveče istoga dana otvaranje kluba u prostorijama Udruženja boraca i to kluba boraca koji je rađen u starom etno stilu, a koji izgleda skromno sa mnogo entuzijazma i služiće u svrhu druženja održavanja sastanaka. Držani sekretar Dragan Popović je pohvalio takav pomak i rekao da se mora uraditi spomen obeležje u Beogradu palim borcima od 90 godine da se i u drugim gradovi mamoraju uraditi spomen obeležja i spomen sobe po ugledu na Grad Valjevo i Udruženje boraca u Valjevu.
U narednom vremenskom periodu mi kao Udruženje nadanmo se počećemo da ostvarujemo prva prava za borce u dogovoru sa lokalnom samoupravom i rukovodstvom gradonačelnikom Stankom Terzićem i pomoćnikom Miloradom Ilićem ka ostvarivanju prvih prava i to: besplatnoj overi dokumenata i besplatno parkiranje u trajanju od 2 časa dnevno.
Grad Valjevo po zahtevu koje je uputilo Udruženje boraca a na osnovu Skupštinske odluke o subvencijama dodelilo je jednokratnu novčanu pomoć za novu 2016 godinu porodicama palih boraca, i ratnim vojnim invalidima u visini od 5.265,20 dinara,a deci palih boraca i deci ratnih vojnih invalida do 26.godine života u visini od 3.000,00 dinara.Lep gest rukovodstva grada Valjeva na osnovu Skupštinske odluke i upućenog zahteva Udruženja boraca rata od 1990 godine grada Valjeva kao i svake godine a cilj je da se porodice palih boraca, deca i ratni vojni invalidi nesmeju zaboraviti nikada!
U narednom vremenskom periodu Udruženje boraca će podeliti 42 paketića deci ratnih vojnih invalida i deci socijalno ugroženih boraca iz donacije Europroma Valjevo. Naša prava moramo širiti dalje jedna od naših ideja koju ćemo predložiti lokalnoj samoupravi da se otvori u Gradu Valjevu kancelarija za boračka pitanja a gde se upravo i rešavaju tekući problemi a da udruženje boraca isključivo sprovodi samo projekte/programe i Neguje Tradicije Osobodilačkih ratova Srbije-tradicije na poginule borce i umrle ratne vojne invalide a svi naši heroji.
Udruženje boraca rata od 1990.godine čestita Novu 2016.godinu svim svojim članovima,svim građanima Valjeva,svim institucijama a posebno medijima sa željom PUNO SREĆE SVIMA!

Predsednik,
odgovorno lice i rukovodilac
projekta/program
Bradić Ljubomir

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.