Znatno povećan broj vakcinisanih protiv sezonskog gripa

imageNakon dodatnog javnog poziva građanima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa i svakodnevnih razgovora lekara sa rizičnim grupama pacijenata, znatno je povećan broj Valjevaca koji su primili vakcinu. Trenutno je to 1700 ljudi, a pre sedam dana bilo je 1100. Ostalo je oko 800 vakcina, a ima dovoljno vremena do prvog gripa, koji se očekuje tek u januaru.

Dom zdravlja Valjevo poziva sve rizične grupe građana da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno starije od 65 godina i hronične bolesnike, kao najbolji vid zaštite od bolesti koja im može stvoriti ozbiljne komplikacije. Imunitet se stiče za 2-3 nedelje i traje šest meseci. Pacijenti se mogu javiti svom izabranom lekaru Opšte medicine ili Medicine rada, takođe i u sektorskim ambulantama.
Vakcinu ne mogu primiti, kao i prethodnih godina, osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, a ove godine i oni koji su osetljivi na gentamicin, jer ga ima u malim tragovima. Takođe, vakcinu ne treba da prime osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.