„Trange – frange“ u Skupštini, a u čiju korist?

imageČlan vladajuće koalicije Marko Živanović iz Grupe gradjana Novosrbijanci tvrdi da ideali više ne postoje već samo lična korist pojedinaca, najpre u skupštinskoj sali.On tvrdi da od Marjanovića, direktora sa njegove kvote, nema boljeg čoveka, a da li je njegovo ćutanje zamena za Marjanovićev ostanak?

Sve je izvesnije da se pred prestojeće lokalne izbore mogu čuti i dobiti potvrde za mnoge stvari koje su odlikovale ovaj skupštinski saziv. Jedan od članova vladajuće koalicije Marko Živanović u toku gostovanja na lokalnoj televiziji kaže da je lični interes presudan. " Nema tu više ideala, nikakvih. To se pominje samo u kampanji , pominjalo se, nakon toga nikog nije briga za interese grada već samo za svoje lične interese. Pred svaku sednicu Skupštine mi imamo neke "trange -frange" varijante. Tu se uvek nešto dešava i nečim neko trguje", rekao je Živanović.
On je tako ni manje ni više javnosti poslao jasnu poruku da najpre niko nije dobro informisan o tome šta se zaista dešava na sastancima koji prethode sednici, ali i da interes gradjana u Skupštini zapravo postaje interes gradjanina-odbornika.
"To je tako jer imamo loš izborni zakon. Lično sam rušio Miloševićev zakon koji je bio bolji. Sada nema drugog kruga za odbornike pa da najbolji pobedi već je sve ostavljeno partijama da odluče. Potom oni kojii su u stranci istaknutiji i koji više lobiraju za sebe postanu odbornici i tada se stvari menjaju. ideali nestaju, ostaje samo interes", kaže Živanović.
On ne navodi o kakvim se sve trgovinama radilo niti ko su konkretno bila lica koja su trgovala, ali je njegovo svedočenje očito kao iskren nastup, pucanj u koaliciju koja je na vlasti.
Ipak, medju mogućim trgovinama uglavnom se spekuliše o zapošljavanju bliskih rodjaka ili članova porodice, a do nedavno nezvanično sasvim dobro obavešteni krugovi pričali su i o materijalnim dobrima.
Živanovićevi Novosrbijanci u Skupštini imaju dva odbornika , ali Živanović ni o njima nije govorio pa ostaje veliko pitanje kome je i zašto u ovom trenutku upućena poruka – sve se zna.
U istoj emisiji on je stao u odbranu direktora Direkcije za robne rezerve Gorana Marjanovića koji dolazi sa njegove kvote tvrdeći da se radi o najboljem mogućem čoveku za to mesto. Kako se sve češće može čuti pitanje hoće li Skupština zbog nerada smeniti Marjanovića pa i neke najjave da je to moguće , da li se onda može pretpostaviti da su izjave Živanovića zapravo poruka vladajućoj koalicijii da Marjanovića ne bi trebalo smenjivati? Šta će se desiti ako ga ipak smene? Da li ćemo onda dobiti punu informaciju o trgovinama i ucenama?
Kroz sve ovo neumitno se provači i pitanje da li je ćutanje u zamenu za ostanak direktora zapravo takodje oblik trgovine?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.