Taksistima stižu nove krovne table

imageValjevski taksisti posle više godina čekanja konačno će dobiti jednobrazne taksi table za čije je dobijanje neophodna uredna dozvola o obavljanju taksi prevoza. Izmenom odluke o javnom prevozu putnika predvidjaju se još neke mere koje će valjevski taksisti morati da poštuju.

Godinama su valjevski taksisti tražili posebne taksi table za svoja vozila koja bi im izdao grad Valjevo kako bi se sprečio veliki broj taksista koji ovu delatnost obavljaju bez ikakve dozvole. Krovna oznaka koju će dobiti taksisti sa uredno izdatim dozvolama od strane grada za obavljanje ove delatnosti sadržaće natpis :“ Grad Valjevo“, „Taxi“ i identifikacioni broj. Na ovaj način sve inspekcijske službe biće obaveštene o kakvom se vozilu radi , a sami putnici će dobiti jasnu informaciju o statusu taksi prevoznika. Table će biti osvetljene belom bojom sa crnim slovima. Svi taksisti bilo da pripadaju udruženju ili samostalno obavljaju ovu delatnost moraće da istaknu i naziv udruženja ili svoje prevozničke radnje na nekom delu vozila moguće i manjom tablom , ali pod uslovom da ne zaklanja novu krovnu oznaku grada. Identifikacioni broj je broj iz potvrde o rasporedu na taksi stajalištu.
Izmenom odluke o javnom prevozu predvidjene su još neke promene medju kojima su i da taksi vozač može biti lice koje mora imati III stepen stručne spreme(zanimanja KV vozač ili vozač motornih vozila ) ili svaki stepen stručne spreme viši od III stepena bilo kog zanimanja, da ima dozvolu za B kategoriju stariju od tri godine, da pre svega postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa odlukom grada.
Taksi vozači ne mogu stajati bliže od 30 metara od autobuskog stajališta i uopšte ne smeju stajati na mestima predvidjenim za autobuse. Na taksi stajalištu mogu stajati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom i koja imaju potvrdu o rasporedu za to taksi stajalište.
Pored obaveze isticanja cenovnika i podataka o vozaču u samom vozilu , gradjani treba da znaju da ukoliko vozač taksija ne uključi taksimetar po zakonu nisu dužni da plate vožnju .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.