Toplana vraća novac Poreskoj uravi uz kamatu

imagePriča o prisvajanju PDV-a od strane Toplane izgleda ipak nije završena. Iako su Dragan Despotović iz Toplane i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač govorili da je sve rešeno drugi rebalans Toplane pokazuje da Toplana mora vratiti novac Poreskoj upravi .Rešenje i nije konačno.

Sa sednice Gradskog veća skinuta je tačka dnevnog reda koja se odnosila na drugi rebalans Toplane i koja predvidja da se ukupni rashodi povećavaju i to po osnovu pozicije troškova kamata. Na ovoj poziciji bilo je predvidjeno 12 miliona dinara dok drugi rebalns predvidja povećanje za 29,5 miliona dinara na iznos od 41,5 miliona po rebalnsu. Ovo povećanje konkretno se odnosi na dospela plaćanja kamata u 2015.godini po Rešenju Ministarstva finansija –Poreska uprava Valjevo za neprijavljenu obavezu PDV-a.

Podsećanja radi, u Skupštini se najpre pojavila informacija da će Toplana morati da vrati PDV- koji je po mišljenju Poreske uprave nezakonito prisvojila jer na njega nije imala pravo.i da obaveza Toplane po pitanju povraćaja sredstava iznose 47 miliona dinara .
Dragan Despotović bivši direktor Toplane je potom obavestio javnost da je stigla presuda drugostepenog organa Ministarstva finansija da valjevska Toplana nije nezakonito prisvojila novac te i da će Poreska uprava morati da vrati do tada zadržanih 17 miliona dinara po novom osnovu.
Isto mišljenje imao je i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač koji je za Vamediu tada izjavio: “ Praktično je usvojeno u celosti jer od 26 tačaka koje su bile u tom žalbenom rešenju usvojeno je 24 , osim neke dve koje i nisu od posebnog značaja čime je potvrdjeno da je preduzeće imalo pravo na povraćaj PDV-a i da je taj povraćaj koristilo korektno u reinvestiranje i ne može biti obveznik vraćanja PDV-a ili plaćanja kakve kamate na to“, rekao je Kovač.
Kako je izvor Vamedie u tom trenutku tvrdio drugačije da rešenje nije konačno već samo poništava prethodno i sve vraća na ponovno postupanje, Vamedia je zatražila i ostvarila uvid u pristigli dokument. U vidjenom u dispozitivu rešenja u tački dva piše da se pod jedan poništava rešenje , a pod dva da se vraća na prethodni postupak. Izvor Vamedie koji je želeo da ostane anoniman objasnio je da se ne radi o konačnom rešenju već se sve vraća na početak. Kovač za Vamediu na ovu informaciju tada kaže da se radi samo o formalnom načinu saopštavanja odluka .
Kako sada stvari stoje ipak nije sve bilo samo formalno saopštavanje već ta forma znači da sve ide iznova ,a da Toplana pored redovne obaveze mora da plati i 37 miliona kamate.
Rebalans o kom Veće još nije raspravljalo treba da obezbedi novac za plaćanje.
U Toplani tvrde da su bili u pravu, Grad tvrdi da je Toplana u pravu, ali se u neformalnim razgovorima moglo čuti i da se radilo o pogrešnom knjiženju u jednom trenutku odnosno rasknjižavanju. Istini za volju , možda će i Toplana i Grad jednom biti u pravu , ali će do dobijanja zvaniičnog dokumenta u kome to piše ovaj novac morati da bude uplaćen Poreskoj upravi.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.