Predstavljen projekat „Fab lab Petnica”

imageIstraživačka stanica Petnica povodom svetskog dana nauke 10. novembra organizovala je konferenciju za novinare u Medija centru u Beogradu. Tom prilikom predstavljen je projekat „Formiranje obrazovnog Fab laba Petnica".

Svetski dan nauke prilika da se pokaže kako se sa mladim ljudima može raditi na povezivanju nauke i privrede i posticanju preduzetništva.Projekat "Fab Lab Petnica" obuhvata kurseve iz 3D štampe, elektronike i robotike, kao i osnova preduzetništva u nauci. Fab Lab Petnica je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmeren na obuku đaka, studenata i nastavnika. Ideja je da iz ovog projekta izniknu nove školske sekcije i prostori u gradovima širom Srbije u kojima će ljudi samoinicijativno moći da koriste ovakve uređaje i tehnologije.

Fab labovi (eng. fabrication laboratory) su radionice za digitalnu fabrikaciju u kojima je "moguće napraviti praktično sve". Prvi fablab je napravljen na MIT univerzitetu u SAD, a kasnije su se proširili po celom svetu u okviru tzv. mejker pokreta (maker movement). Fab labovi su blisko povezani sa univerzitetima, naučnim institucijama, školama sa jedne strane, i sa industrijom i startapima sa druge strane.

Projekat je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.